Matlamat utama saya menulis adalah untuk berkongsi pengetahuan dalam bentuk pengurusan dan motivasi untuk pembangunan diri dan kerjaya.
Ingin juga mencurahkan pengetahuan yang ada secara ringkas, mudah dan pantas memandangkan sesetengah individu kurang berminat membaca bahan bacaan(buku) yang tebal dan merimaskan.
Sekadar menyumbangkan sesuatu untuk di manfaatkan sebelum nanti saya di jemput ke SANA.

Buku

Buku

Saturday, October 30, 2010

SUPERBOSS : CEILING


Salam hormat kepada semua pembaca. Harap semua sihat dan sejahtera. Entri Q and A membawa kan lebih banyak pertanyaan menerusi sms semalam. Ha ha ha , sampai ada sms yang tanya macam mana nak buang pekerja berlabel toxic di tempat kerja. Untuk pertanyaan lain tu nanti minggu depan punya entri Masterji kongsi kan bersama yang lain.

Apa pun terimakasih.

Encik Azaman sekarang terlalu sibuk agak nya. Lama tak dengar berita.

Cik Maya Karin dari KWSP dah call petang tadi to confirm apa yang dia belajar pasal exam semuanya betul atau tidak. Dia tak tanya soalan tapi apa yang dia belajar tu betul atau tidak. Ha ha ha. Bijak betul. To all KWSP Samurai, I wish you good luck for your coming exam. This coming Sunday right? The following examples may inspire all of you to breakthrough the challenge. Good Luck.

Hari ini nak cerita pasal Superboss , management tips for sharing.

Pernah dulu satu ketika saya tanya salah seorang executive saya, apa yang beliau faham pasal staff development.

Panjang jawap nya. Saya kata dengan dia, cara yang mudah untuk memahami staff development dengan mudah ialah dengan satu perkataan ceiling.

Bila kita jadi penyelia , terap kan konsep ceiling :

Step 1: Make ceiling for them ( Target ) If possible it has to be measurable.
Step 2: Tell them that they must reach the ceiling.
Step 3 : When they reach the ceiling go back to step 1 and repeat it until as far as development and changes is required.

Notes :
1. As time goes own every after each ceiling breakthrough, Make a new one , make it more severe and higher.
2. If they reached the ceiling, they are good.
3. If they breakthrough the ceiling, they are great!

Pictures below will illustrate better . Actor is one of most handsome charming boy yang pernah bekerja dengan saya.

Handsome Boy waiting for ceiling.


Give him the target.


They will learn how to reach it. In this picture, the ceiling makes him find for chair to reach it.


I believed work will be more exciting and challenging and staff will finally up grade their capabilities to higher levels continously .

Remember to put Ceiling for them!

Bak kata liri lagu Kaho Na Kaho dari filem Murder , Hindi, hidup ibarat pengembaraan dan banyak benda yang tak di sangka akan kita jumpa. Maka pecah kan ceiling yang akan membuatkan anda tidak ketinggalan.

Kaho na kaho yeh aankhen bolti hain
Whether you speak or not, your eyes say it all,
O sanam o sanam, o mere sanam
o darling, o darling, o my darling.
Mohabbat ke safar mein yeh sahaara hai
in the journey of love, this is my support,
Vafa ke saahilon ka yeh kinaara hai
this is the shore of fidelity

Baadalon se oonchi uraanoon ki
whose flight soars above the clouds,(Those eyes)
Sab se alag pehechaanoon ki
whose powers of discrimination are like no other's,
Use hai pyaar ki kahaani mansoob
are destined for a story of love,
Aati jaati saanson ki rawaani mansoob
destined to breathe of love

Boleh dengar lagu penuh di SINI

Wednesday, October 27, 2010

Q & A

ajuk : Q and A.

Salam pada semua pembaca dan peminat. Terimakasih untuk semua komen yang di berikan. Cik Fame kita Pn. Noor Jahan mungkin sedang buat presentation.

Terimakasih Cik Rose dari KWSP untuk komen anda. Kita pasti berjumpa lagi.

Banyak komen sms yang saya dapat untuk entri Mission Impossible. Terimakasih ya.

Hari ini , babak Q/A .
Ada beberapa soalan yang di tujukan pada saya untuk berikan pandangan. Ada yang menerusi telefon dan sms. Maka saya kongsi kan bersama dengan yang lain:

Issue 1: Dilemma Pegawai Lurus Bendul.
Q :
Bos, saya seorang Executive di bahagian admin. Berpendirian tegas dan menjalan kan kerja dengan jujur dan mengikut prosedur. Masalah nya ialah, ia telah menimbulkan rasa marah, dengki daripada rakan setugas serta senior dan pelbagai rintangan serta cacian yang telah di lempar kan. Adakah saya patut meletak kan jawatan atau terus menjadi objek serangan rakan rakan kerja? Tolong Sir.

A:
Terimakasih kerana bertanya. Mahal sebenar nya isu ini. Pertama sekali jangan ubah prinsip saudara sekarang. Terus kan jujur , tegas dan mengikut prosedur. Tidak perlu risau. Mana mana bangsa, ibu bapa, isteri juga memerlukan kualiti seperti yang anda ada. Jadi jangan tengok satu pihak sahaja. Mungkin yang merisaukan saudara ialah mereka itu di tempat kerja dan akan berjumpa setiap hari. Niat datang nak bekerja tetapi timbul rasa takut, benci dan risau kepada keadaan attacking games di tempat kerja. Ini masalah biasa. Kalau saudara berhenti dan ketempat lain kemungkinan besar tetap melalui benda yang sama. Sebenar nya tabiat saudara ini adalah kuasa. Saudara sebenar nya kebal. Tiada dapat di musnahkan dengan mudah. Tiada access yang mudah untuk mereka nak jatuh kan saudara. Tiada vendor atau pembekal yang sudi bersubahat dengan mereka untuk menjatuh kan saudara walaupun regime berkenaan cuba bergabung dengan pihak pembekal atau pun supplier. itu dari segi imej bersih.Mungkin juga saudara ini jujur dalam menepati masa kerja menyebabkan saudara jadi target. Ketepatan masa saudara membuat kan regime itu di bawah spotlight serta merta. Mereka tahu anda benar dan itu menyusah kan mereka maka anda lah harus berubah mengikuti mereka dan bukan mereka yang berubah! Untuk melampiaskan rasa sakit hati, dendam atau memberikan sedikit pengajaran pada saudara maka bermacam macam lah yang akan di lakukan secara berkumpulan. Memang mempunyai tabiat berkenaan harus melalui semua cabaran dan risiko seperti ini. Mungkin saudara boleh lihat semula entri saya yang berkaitan Whistle Blower Frank Serpico. Di perangkap oleh rakan sekerja sehingga beliau cedera. Memang sakit tetapi seperti yang saya kata, being honest is a very powerfull tool. Beliau kemudian di angkat dan di julang menjadi anggota polis yang beretika dan kini menjadi pensyarah kepada Pusat latihan Polis. Tetap survive dan hidup dengan penuh gemilang. Mungkin lambat untuk orang menyedari nya tetapi adalah lebih baik di hormati dhujung jalan daripada sesat di hujung jalan. Apa pun saudara harus juga menjaga perkara perkara lain seperti, attendance, jangan ada salah penggunaan komputer syarikat dengan menerima, mengedar e mail yang tiada kaitan kerja ataupun ke laman web yang tiada kaitan kerja atau pun apa apa yang berkaitan dengan skandal di tempat kerja kerana semua itu adalah pintu bagi regime ini masuk dan memusnahkan kekebalan saudara. Dan mungkin walaupun satu hari nanti anda ada perselisihan faham dengan bos anda, jangan lah merajuk dan bertukar arah. Jangan sekali kali berfikiran " Eleh, buat baik pun kena maki, depa yang tak buat kerja tak jadi apa pun so aku kena lah ikut macam depa". Jangan!. Dugaan akan datang dan pergi tetapi prinsip tetap prinsip. Harap saudara dapat menenag kan fikiran dan kembali gagah ke tempat kerja.


Issue 2 : Dah sepuluh tahun buat 5S tapi tak jalan.
Q:
Masterji, saya bekas student u, sewaktu belajar HRM . Saya terbaca dalam blog Masterji tentang 5S dan yang terbaru semalam di Johor. Nampak mudah tetapi tempat kerja kami dah cuba buat beberapa kali namun tetap mengalami masalah mati di tengah jalan. Dlm masa sepuluh tahun kami dah melancarkan banyak kali aktiviti 5S. Bagaimana kah cara yang lebih berkesan. Hrp Bantu. Tqvm.

A:
Terimakasih kerana bertanya. Ya saya masih ingat lagi saudari. Lama tak berjumpa ya. Masterji cuba tolong ya.
1. Mesti ada carta organizasi. Tubuhkan team yang mempunyai kuasa terdiri daripada kalangan Ketua Jabatan.
Pengerusi juga harus punyai ciri ciri kepimpinan yang cemerlang.
2. Bahagi kan kepada Zone dan pilih ketua Zone. Selalu nya gagal kerana tiada garis panduan.
3. Berikan latihan yang intensif kepada comittee dan ketua zone.
4. Latih semua pekerja di dalam syarikat perihal 5S tanpa ada yang tertinggal termasuk pondok Jaga atau pengawal keselamatan.
5. Buat satu sample zone yang hebat supaya boleh jadi contoh bagi yang lain. Cut and Paste dulu. kemudian baru lah continuously touch up.
6. Laksana kan satu persatu dan bukan serentak semua nya.
7. Panggil Masterji datang, ha ha ha. Saya fikir 6 langkah diatas boleh membuatkan aktiviti anda breakthrough kali ini.

Di lain masa Masterji akan berkongsi soalan soalan lain. Terimakasih pada yang sudi merujuk dan kepada yang lain mungkin ia dapat membantu kita bersama.

Tuesday, October 26, 2010

Mission Impossible.

Suatu pagi sekitar awal tahun 2008.

"Bang, kita kena pi Felda lah Bang", Kata Hisyam training coordinator saya menerusi hp nya. "Err,..apa Sham"?
"Kita kena buat training peningkatan 5S kat Felda Johor, tempat ini dah banyak kali buat tapi tak dapat capai lagi changes required dan HQ dia offer pada kita untuk laksanakan". Syam menerang kan.

"Felda Johor'? " Dah pernah buat dengan tenaga pengajar lain tapi tak jalan ke dulu?" Tanya saya.

"Ya, dan ini kes mission impossible lah", "Amacam Bang , boleh ke ambik ?". " Depa kata Tenaga Pengajar kena gangster sikit". Hisham.

"Ok, nanti prepare schedule dan we take it". Saya.

"Yes", Hisham.

Saya duduk dan termenung di library rumah saya. Satu bilik yang saya gunakan untuk membaca, membuat training material dan termenung. Ada 4 rak dengan jumlah buku lebih kurang 300 ratus buah , laptop, printer , meja menulis, kerusi Executive chair, training material, cd-cd latihan , cd music kegemaran ataupun DVD kegemaran , satu set dumb bell di atas lantai , bekas abu rokok dan lighter Zippo yang di beli tahun 80an. Di sebelah kanan , gambar Tun Mahathir Mohammad , Carlos Ghosn ( Nissan Rescuer ) dan sebelah kiri gambar family dan Jamal Abdillah. Dua biji bantal tidur sentiasa ada. Stand by kalau kerja sampai lewat malam maka tidur kat library sahaja.

Dulu misi yang lebih kurang sama di Ladang Rakyat Trengganu. Kali ini Johor. Dah tentu Felda kelapa sawit dan ramai pekerja pekerja yang berumur. Saya berfikir. Konsep sama cuma strategy kali ini harus berbeza. Ini mission impossible therefore harus lebih teliti. "Emm, kebal syarikat nie". Detik hati saya.

Kota Tinggi, Felda Pasak Johor Bulan February 2008. Program latihan di jalan
kan. Ramai pekerja senior dan veteran yang hadir. Kawasan tempat kerja mereka, berminyak, kotor, berdebu, tak nampak colour asal forklift dan barang barang keperluan kerja berterabur di sana sini. Bilik kawalan store , tiada sistem dan sukar untuk mencari sesuatu.
Program yang Masterji jalan kan adalah seperti biasa, Perubahan minda, step perubahan tempat kerja, turun padang dan assignment. Sebulan sekali selepas itu, Masterji akan datang dan pastikan perlaksanaan mengikut jadual.

Dan mereka serta tempat kerja mereka berubah dengan begitu cemerlang! Masterji gembira. Hisham gembira. Pegawai Kanan mereka yang datang dari Kuala Lumpur juga gembira. Satu lagi success story. Pekerja di sana juga gembira dan akhirnya mereka berjaya. " Benar Kakak Kakak dan Abang abang di sini tiada yang keluar dari Universiti tapi bila lagi mau duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi"? Ayat yang Masterji berikan pada mereka.

They made it! Mission Impossible completed. Hanya ambil masa 6 bulan sahaja. Selepas 6 bulan mereka melancarkan aktiviti berkenaan secara besar besaran dengan kedatangan orang besar mereka bersama Masterji.

Kota Tinggi dan Felda Pasak yang dirindui. Mubarak Ko mera Dos! Depa panggil saya Cikgu Bai. tak pa lah, janji misi berjaya.

I talk talked about change and I changed them.


Di hari pelancaran dan lawatan dari pihak atasan.


Pegawai Kanan mereka memberikan ucapan..." Dulu saya datang, aduhai rasa nya tempat ini, sekarang datang , wow tempat ini ! Benarkah ?"Speech yang menarik.
5S ini adalah tabiat dan bukan sistem, kalau anggap sistem , lepas ini pulang ke asal, "


Berubah ! Berubah! Bila kita berubah , tempat kerja akan turut berubah!".Ikrar yang di bacakan oleh peserta.


Pekerja pekerja wanita yang berpangkat Kakak dan walaupun ramai yang punyai kekurangan tetapi mereka berjaya melaksanakannya.


Cikgu Bai tanam pokok jambu , panggilan peserta dan depa tengah tersenyum bila Masterji tanam pokok.. Ha ha ha ha,... dalam hidup saya , ini lah kali pertama di suruh tanam pokok. Acara perasmian .


Hasilnya : Forklift yang berkilat dan lantai yang bersih. Dulu Forklift berbau dan tak macam Forklift dan lantai tebak dengan kotoran.


Seorang kakak yang begitu gembira selepas tempat kerja berubah dan beliau adalah salah seorang perlaksanaan yang cemerlang.


Semangat ! Cantikkan tempat kerja meningkat apabila yang lain berubah. Siapa sangka di dalam sebuah tempat proses Kelapa Sawit punyai pandangan secantik ini. Nun jauh di sana, Pasak Johor. Siapa Sangka Kilang Kelapa Sawit boleh buat begini. But they made it.

Cikgu Bai pulang dari hari pelancaran dan tersenyum dalam kereta. Syukur. Selain strategy pengajaran yang berbeza, lagu untuk senaman dan ketika aktiviti juga berbeza dengan latihan latihan yang lain. Di sini, Masterji gunakan lagu Rasputin untuk senaman dan lagu Hindi, Jo Bhi Kasmein dari filem RAAZ. Mereka suka dan seronok. Ramai orang lama maka Rasputin dan Jo Bhi Kasmein sold out!


Pn Noor Jahan sedang berada di Jepun. Terimakasih pada pembaca yang menghantar komen perihal Halo Brother. Ya benar bagai sembilu.

Pada samurai samurai Pasak, kalau membaca ketika ini, saya ucapkan tahniah dan saya rindui Kota Tinggi. Terimakasih yang tak terhingga pada masa yang telah di luang kan bersama Masterji serta sudi mendengar.

"Jo Bhi, Kasmein Khaayi thi humme,
Waada kiya tha jo milke,
Tune hi jeevan mein laaya tha mere savera,
Kya tumhe yaad hai....,

"What ever promises we have made together,
We make promises together,
You brought sunshine to my life,
Do you remember you had brought sunshine to my life,"

Lebih kurang begitu lah maksud nya,....


Saturday, October 23, 2010

Blackout 2: Halo Brother


Salam hormat pada semua peminat dan pembaca. Apa Khabar? Pn. Norsiah salah seorang pengikut blog Masterji yang gambar nya tercatat di bawah telah menjemput Masterji memberikan talk perihal 5S di Jabatan Kerajaan minggu depan. Ok no hal. Sebab 5S ni kalau tak kena cara nya untuk di uruskan akan jadi 5S yang amat menarik : SUSAH , SENANG, SAYA, SEORANG, SAHAJA. Ha ha ha. Itu pun 5S. Last last tinggal pengerusi saja yang ke hulu ke hilir membuat kerja.

Terima kasih Pn. Norsiah. Masterji pasti datang. Cik Fame kita Pn Noor Jahan akan berangkat ke Jepun. Ohayo Ghozamazu Jahan san. Anatawa genkidesuka? Nihon ni imasuka? Good Morning, anda sihat ke, sekarang di Jepun ke? Masterji kerja dengan Jepun lama. sikit sikit tau lah. Encik Azaman lebih terrer.

Hari ini entri yang ringan. Stress , Halo Brother , The Blackout story. Ingat pada entri Masterji yang pertama perihal Black out ? Kenangan di tempat rawatan jiwa. Hari ini Masterji nak cerita satu lagi babak yang menarik dan sedih.

Masterji ke sana atas tujuan latihan. Bukan pada pesakit ya jangan salah faham tetapi pekerja di situ.Sewaktu melangkah masuk kedengaran suara seorang lelaki dengan petikan gitar yang sungguh meruntun jiwa,

'Saat ku rindu pada mu,
Seru ke seru nama mu bertalu,
Rimbunan rindu yang bertemu,
Menjadi lembaran cintaku,
Ku serah kepadamu.....

Lagu nyanyian kumpulan WOW. Sama suaranya. Saya melangkah masuk dan berada di antara sel pesakit lelaki dan wanita.

Saya jenguk dan lihat di sel lelaki. Hensem boleh tahan orang nya. Tidak berbaju dan memetik gitar sambil menyanyi.
Saya teruskan program saya pada hari itu. Program latihan setengah hari. Kemudian saya melawat sel bersama salah seorang staff. Memanglah banyak perkara yang nampak lucu tetapi saya terasa sangat sedih . Hidup jangan fikir kelakar aje, esok lusa kita tak tahu mungkin next generation suku sakat kita pun ke situ.

Selepas melihat kali pertama, pemuda itu amat mencuit hati saya termasuk ada beberapa orang lagi. Tiba tiba dia menjerit kuat dan memaki hamun pada angin. Masterji beralih pada tempat rehat.

Sambil berjalan, Masterji tanya staff yang mengiringi, kenapa tu? "Kes putus cinta", "Dipermainkan oleh girlfriend"....jawap staff berkenaan.

"Love me , love me not, love me , love me not," Macam filem hindustan Raaz pulak. Kata hati Masterji. Filem tu isteri nya jadi tak siuman di sebabkan teman lelaki nya terlalu sarcastic dan tidak mahu memahami kehendak orang lain.

"Ohh.. begitu". Tanya apa ciri ciri awal penyakit berkenaan dan rawatan nya? Staff berkenaan menerang kan mungkin terjadi nya masalah stress kepada mereka. Ada kejadian yang menakutkan, menyedihkan, menyeramkan , memalukan dan menyakitkan. " Mungkin dalam hidup mereka ada terjumpa orang yang terlalu kejam, dansarcastic,",..."Rawatan yang di berikan ialah, rehat, ubat penenang dan kaunseling. Bila sihat bari di keluarkan. "
Kata staff berkenaan secara lebih kurang.

"Ada yang kembali tak selepas keluar dari sini'? Tanya saya. "Ada Encik Rafi" kata staff berkenaan.

"Disini, mereka jauh dari punca yang buatkan mereka stress , tapi mungkin bila pulang, orang atau keadaan akan kembali kan sakit mereka." Kata staff berkenaan.

Saya berhenti di tempat rehat dan merokok. Disitu ada ramai pesakit yang sedang lawat oleh saudara mara atau ibu bapa mereka. Sedang memerhatikan keadaan, saya di tegur dari belakang, "Halo Brother , lu ada lighter"?

Saya menoleh dan pemuda yang menyanyi tadi di belakang saya. " Errr...ada , ada. "... Saya nyalakan rokok nya. Dia tersenyum dan tanya "Lu apa bikin sini, pakai tie ni"? Tanya dia.

Saya rasa nak gelak kerana mungkin dia ingat saya pesakit baru tapi pakai tali leher. "Gua mengajar, bagi training".
"Humm", dia berlalu sambil ucapkan thank you. Tak tahu samaada dia faham atau tidak. Saya perhatikan beliau ada pelawat.

Saya berlalu dari tempat rehat selepas sebatang rokok dan melintasi di tempat duduk rehat pemuda tadi bersama pelawat nya. " Lu tadi nyanyi , bagus lah ," Kata saya pada nya sambil menunjuk kan ibujari tanda good.

Dia cuma angguk dan senyum. Saya kembali bersama staff tadi untuk menyambung aktiviti melawat semula sel sel mereka. Sambil berjalan , saya bertanya semula , apa kah ciri ciri asas terkena penyakit ini. " Encik Rafi pernah tak marah orang depan encik rafi sewaktu memandu"? Tanya staff berkenaan.

"Ada", jawap saya dengan jujur. " Ada keluar perkataan yang marah marah tak ketika itu?" tanya nya lagi.
"Ada " kata saya.

" Huh itu dah kira stress lah Encik Rafi, tanda awal tu, cakap sorang sorang",kata staff berkenaan sambil melontarkan senyuman.

"Err ..iyeke", dalam hati kata hissh malu nya. Tapi betul lah apa staff tu kata. Make sense.

Masterji pun sakit juga lah kira nya tu. Ha ha ha.

Teruskan lawatan dan Masterji dah banyak yang lain seperti yang telah Masterji ceritakan dalam entri Blackout dulu.

Banyak punca stress sebenar nya. Tempat kerja, pergaulan, didikan, perkahwinan dan macam macam lagi.
Pesanan yang masih Masterji teringat dari Doktor di situ.

"Hah Encik Rafi, kalau ada satu masalah dan benda tu asyik di fikiran aje, berhari hari, berminggu minggu, cepatlah buat sesuatu , itu tanda ada stress".

Pesanan Masterji,
Carilah teman yang boleh menyelesaikan masalah bukan pemberi masalah,
Berbelanja lah mengikut kemampuan.
Kalau tak ada beban, jangan batu di galas.

"Bila ku sebut nama mu,
Damai di ruang hati ku,
Ku seru nama mu bertalu....

Sedap suara pemuda itu. Sentiasa dalam kenangan dan fikiran Masterji. "Halo Brother".



Thursday, October 21, 2010

Here I am 2 : Follow Me.

Salam pada semua pembaca. Harap sihat dan sejahtera. Bagaimana Samurai Samurai di KWSP Jalan Raja Kuala Lumpur. Terimakasih atas beberapa komen sms yang di berikan oleh anda.

Ramai rakan yang membaca memuji misi organizasi anda. Transformation. Great!.

Entri hari ini lagi gempak. Gempak habis!.



PESARA 100 TAHHUN MASUK UNIVERSITI!

Beliau sudah berumur 100 tahun masih meneruskan pengajian ke Universiti Guwahati, India. Bholaram Das yang berumur 100 tahun masuk ke Universiti untuk mengambil pengajian PHD dalam bidang Keagamaan .

Dilahirkan pada tahun 1911. Bekas seorang Guru, Penguam dan Magistret dan selepas itu bersara sebagai seorang Hakim.

Hebat orang ini.

"Tiada batasan umur untuk menuntut ilmu" Kata Beliau.

"Age is whatever you think it is. You are as old as you think".
From Muhammad Ali

Umur seratus tahun masih mahu belajar tetapi ada di antara kita sudah lama berhenti belajar.

Lewat petang tadi ada pertanyaan untuk Masterji, "Kenapa susah sangat nak jadi Pegawai atau penyelia yang lurus".
Nanti di lain entri Masterji akan cuba terang kan.

Bak kata rakan karib saya TM Carlton, Rafi, I die another day, like James Bond", Umur beliau sudah 73 tahun tapi masih kuat dan creative mengajar. Saya tanya kenapa tak nak retire dan rehat? "Teaching is also learning, so are you asking me to stop learning and go to hospital"? We both laugh.

"I guess I'll die another day, another day,
I'm gonna break the cycle........".


Wednesday, October 20, 2010

Money Money Money

Salam hormat pada semua pembaca dan peminat. Statistic pengunjung ke laman Masterji melambung naik sedikit. Terima kasih pada masa yang di berikan.

Blog sumber pengetahuan haruslah begitu. Pn Noor Jahan sedang sibuk buat preparation ke Japan. Semoga berjaya ya. Jadi 5S Sensei ya. Good!

Terima kasih untuk komen komen A Better Tommorow dan Knife. Ada sms yang memuji falsafah Dr berkenaan.

Hari ini nak cerita pasal satu kumpulan where they kept my money with them. Banyak wang saya yang mereka simpan. Bukan sahaja wang saya malah wang anda juga. Mereka bagi wang pada kita ikut syarat dan kita harus memohon untuknya. Mereka bukan Along tapi penolong. Ha ha ha.

It 's EPF or KWSP. Beberapa minggu yang lalu Masterji ke sana atas program latihan untuk samurai samurai HR department mereka. Ramai yang hadir.

Masterji rasa macam mengajar students from Havard pulak, semuanya hebat hebat belaka. Bahasa Inggeris mereka macam orang putih betul. Masterji tanya sikit aje tapi depa jawap aduhai, tinggi. Kami sama sama tergelak dan gembira. Macam macam ragam ada. Secara keseluruhan mereka ini, adalah golongan yang very informative dan creative.

HR people back to school! Kata Bboss mereka, Encik Theva . "We must do transformation therefore we went for training" sambung Mr Theva. Mr Theva seorang yang humble berbadan kecil tapi berpengalaman.

Saya berjumpa dengan ramai peserta. Ada kala guna nama asal mereka dan adakala nama gelaran yang saya berikan. Macam macam. Di antara yang saya jumpa ialah, Encik Zol, Pn Rosminah, Cikgu Shaari, Lawyer,Maya Karin, Mr Toyota dan Cik Chu sebagai Training officer. Chu seorang training officer yang begitu efficient.

Ramai yang lain tetapi Masterji tak ingat nama mereka. Apa pun anda semua hebat dan very informative. Terima kasih juga pada Encik Fakhrul Faris Ketua di Jabatan Perkhidmatan untuk bertukar tukar pandangan.

Satu perkara yang menarik tentang misi mereka untuk back to school. Misi yang jelas dan menarik. "We must do transformation" . Bagus kerana cuba menembusi complacent thinking and Culture. Hungry for Growth and Innovations. Looking more effective and Innovative ways to be effecient and craetive EPF Organization.

My last message to you guys, in order to be Innovative ;

THROW OUT TRADITIONAL WAY OF WORKING PROCESS, THINK HOW A NEW PROCESS WILL WORK AND NOT HOW IT WON'T.
I believed with your capabilities that I had noticed during the training sessions and my above suggestions, your organization will leap foward!

Love you guys, and I really had good and sweet memories with all of you. Hope to see again in future.


Maya Karin doing presentation. Betul betul macam Havard punya level.


Lawyer is giving presentation. You got the look, the style and the move ! Betul macam Lawyer kawan nie. Memang dia Pegawai Legal pun.
.Cikgu Shaari is guiding the group members. Cikgu suka main bola, hari hari cikgu main bola. Beliau seorang speaker dan presenter yang hebat.


Maya Karin and Encik Zol is guiding the group discussion. Great Leadership skills!


Mr Theva, leading the group with the support from Pn. Rosminah in Role Play, Traffic Jam. Betull betul semua jam.
Macam macam trick depa buat nak corner Masterji. However they managed to solve the problem!

Bak kata Encik Theva dan Encik Zol, "Our mission is TRANSFORMATION".
Saya gembira dan make sure you can do it!

Well done to EPF HR department.

Tuesday, October 19, 2010

Knife


Salam hormat pada semua pembaca dan peminat yang di hormati. Terimakasih pada komen sms tengahari tadi untuk entri awal pagi tadi, A Better Tommorow. Ya benar, susah untuk senang, senang untuk susah. Apa nak buat, Semua orang ada 24 jam sehari, kalau Bill Gates boleh jadi kaya dengan sumber masa yang sama kita lalui 24 jam sehari, therefore nothing special. We,ve got the same resources so go for it and make yourself an asset! Not liability!

Perbualan saya dengan seorang rakan doktor lelaki hari ini;

"Well Rafi, using a knife to bring a smile is better than being a knife to cut a smile"

Peh!! Hebat falsafah nya tu. Benar juga ya. Seronok berborak dengan nya. Sedikit kelakar dan sungguh mesra.
Cuba mendalaminya tetapi bijak bertukar tajuk. Interesting person. Dalam betul maksud ayat nya.

Tamat waktu pertemuan Masterji berjalan keluar dan berfikir. Cemerlang dan berkualiti sungguh orang dan falsafahnya.
Mungkin pernah di lukai atau pun sebagai seorang doktor, memang kerjayanya menggunakan pisau untuk membuat pembedahan untuk menyelamatkan manusia supaya mereka bisa tersenyum semula.

Dan dia juga berpesan supaya kita tidak meluka kan kehidupan dan perasaan orang lain. Bak kata Rockwell, "Cuts a like a knife how will I ever heal, I am so deeply wounded,"

Fantastic!

Dr, if you are reading this, thank you so much. I"ve taken it forever with me.

Well , mungkin lagu Knife boleh membuat kita mengingati falsafah tadi yang ringkas tetapi menarik.


A Better Tommorow


A Better Tommorow , filem yang popularkan Chow Yun Fatt. Watak Mark yang dibawakan hebat. Titisan darah dan airmata yang bukan sedikit.

Bila Kekasih, Mengundang aku pulang
Mahligai menanti penuh gemilang
Bila kekasih menyingkap takbir
Tiada terbatas dengan kata kata,

Dapatkah aku membalas dengan air mata

Tanda syukur menerima, setelah sekian lama,

Menghamba hidup pada duniaaaa.....


Seribu tahun tak kan sama

Sesaat bersatu dalam nyata
kerana kasih ku sanggup korban kan jasad dan nyawa,....,

Ketika itu , tahun 1994, album baru Jamal Abdillah meletup. Di Penghujung Rindu. Zack, masih hidup malah makin lunak suaranya. Saya yang sememangnya minat pada Jamal dan lagu itu. Zack terus berjuang.

Junior telah di lahirkan pada tahun yang sama. Anak lelaki yang pertama. Dagunya sama . Punyai lekuk yang dalam. Gembira bukan kepalang. "Emm, dah ada anak sekarang". Bisik hati ini. Mohd Syafiq nama di beri, kemudian arwah atuknya memanggilnya Serpico. Arwah atuknya seorang anggota polis dan minat pada legenda Frank Serpico. Frank Serpico adalah anggota polis yang kebal kerana sikap yang jujur. Tapi saya memanggilnya Junior.

Dah tambah tanggunjawab. Dari berdua jadi bertiga. Esok lusa berempat dan sebagainya. Periuk nasi harus di besarkan. Impian menjadi Manager tak pernah padam.

"Walaupun awak masuk ke sini tanpa kelulusan, tapi kalau awak rajin, baik maka awak juga boleh jadi Manager walaupun hari ini awak semua hanya sebagai mesin operator". Pak Zol memberikan semangat pada semua pekerja baru termasuk saya beberapa tahun sebelum itu.

"Impian penting , tapi perlu ada strategy". Bisik saya dalam hati. Air teh tarik dan roti bakar habis di makan. Di kantin hospital, melawat Junior yang baru dilahirkan.

Berjalan kaki keluar dari kawasan hospital untuk merokok.

"Mungkin kata Encik Ramly betul", hati terperasan dan teringat sesuatu. Teringat pada perbualan dengan Encik Ramly Mat Zin. Encik Ramly Mat Zin adalah Executive Director dan kami bekerja di bawah satu bumbung. Syarikat Multinasional Jepun. Saya seorang Clerk dan function saya mengajar budak budak baru ketika itu.

Encik Ramly seorang yang berpendidikan tinggi dan satu-satunya pegawai yang ketika itu ada kelulusan MBA.

Dia belajar di Jepun. Orangnya kuat membaca. Kadang kadang bila ada in house training untuk penyelia, beliau akan di jemput untuk mengajar dan saya adalah training cordinator untuk menguruskan nya. Cara beliau mengajar cantik dan berkesan.

Case study dari Havard Business Review ataupun dari buku buku pengurusan berkualiti tinggi akan di gunakan oleh beliau. Menerusi beliaulah saya kenal Business School Havard, Peter F. Drucker, Kenichi Ohme, Tom Peters, William J. Ouchi, dan beberapa buku yang cemerlang ketika itu termasuklah In Search of Excellence, Build to Last , Mc'Kinsey 7S model dan Machine That Change The World dari P. Wommack. Kalau tidak saya tak kenal semua tu. Dengan penyelia saya Pak Zol, saya belajar bagaimana nak bercakap tapi dengan Encik Ramly saya banyak belajar tentang perihal buku. Tak kan saya lupa.

Terlopong mulut saya bila dengar dia bercerita dalam sessi latihan dan bila berjumpa dengan dia untuk mendapatkan tanda tangan atau nasihat dalam hal kerja sehari harian.

Beliau sering mendesak saya untuk banyak membaca dan perbaiki taraf hidup dengan lebih baik. Loghat utaranya cukup dalam.

" Fi, hang nie kerja mengajar, satu minggu baca berapa banyak buku?" Tanya beliau.
" Kadang baca buku novel dan surat khabar aje Encik Ramly dan apa apa manual dari syarikat."

"Lagu tu pulak". "Lagu mana nie hang jadi tok guru"?, "Tok Guru kena baca banyak buku baru boleh ajaq orang, kurang kurang satu program hang nak ngajaq , hang kena baca dua ke tiga buku sebelum tu, barulah di kata kan knowledge input". Kata Encik Ramly pada saya.

"Peter Drucker , hang kenal tak?" Encik Ramly.
"Tak kenal Encik Ramly".

"Saya suka tengok hang Rafi, hang kerja baguih dan rajin tapi hang kena baca banyak sikit, Rafi". Beliau pusing ke kabinet di belakang beliau dan mengambil satu buku yang tersusun dari pada puluhan buku di situ.

"Puh, banyaknya buku Encik Ramly nie". kata hati saya.

" Hang ada tengok Mickey Mouse tak"? Soalnya pada saya.
"Ada Encik Ramly".

"Hah , baguih, nie hang ambik buku nie, pinjam dan baca , lah nie saya bagi hang dua minggu untuk habiskan, pas tu nanti, Rafi datang jumpa saya , dan cerita kat saya apa ada dalam buku ini.". Arahannya sambil tersenyum.
"Hang tak mai kat saya, maksud nya Rafi nie orang melayu yang dah tak nak pi jauh lagi dah", sambung Encik Ramly lagi.

Saya tengok buku tu, tajuknya; Tom Peters, In Search Of Excellence. Saya ucapkan terima kasih dan janji akan baca tapi dalam hati "aduhai, tebal buku ini". "Nak summarize macam mana nie" pening saya.

Belum habis beban tu masuk lagi satu babak dari Encik Ramly.

"Rafi, hang muda lagi, hang kerja kuat tapi hang tak ada kelulusan. Kat sini mungkin kalau rekod hang baguih boleh lah naik, tapi ambik masa lama sikitlah".

"Nanti ada orang dapat anak dah jadi Manager tapi hang esok dapat cucu baru dapat jadi Manager, setahun dua pas tu pencen, tak best lagu tu Rafi"

"Lagi pun hang kerja mengajar, nanti depa dok kata, mana boleh belajar dari Tok Guru yang tak ada paper" ( Paper bermaksud qualification ).

" Hidup mesti ada impian dan pull stop.Hang taukan, hidup macam tulisan mesti ada Pull Stop" " Jangan terus aje tulis tak ada pull stop."

"Hang pi ambik paper, pi sambung belajar, tak usah nak habiskan masa enjoy sana, enjoy sini. Baik pi kelas hujung minggu dari hang pi karaoke atau disco kah atau hang duduk duduk sembang kosong kat kedai mamak"

"Saya mahu Rafi, pi belajar dan kalu boleh sampai PHD, potong saya, sebelum saya bersara".

"Tak ada undang undang dunia , syarikat atau pun keagamaan yang mengatakan , kalau hang kerja operator kah, clerk kah , hang tak boleh dapat PHD".

Berdetap detup otak dan fikiran di tinju oleh Encik Ramly.

Saya tersenyum dan ucapkan terima kasih pada beliau dan berlalu.

"Aduhai banyak nya request dan advise" saya mengomel.

Hari hari kemudian, bila berselisih atau bertemu, soalan sambung belajar pasti keluar dari Encik Ramly. "Bila Lagi?"

Minat saya pada buku bertambah meningkat. Terutama buku buku pengurusan. Selalu bertukar buku dengan Encik Ramly dan selalu juga memberitahu Encik Ramly buku baru yang berada di pasaran. Selalu menghabiskan masa di hujung minggu di kedai kedai buku. Isteri dan Mummy boleh pi shopping dengan syarat shopping centre itu mesti ada kedai buku.

Sebulan target saya dua buku. Satu yang berkaitan dengan pengurusan, leadership dan satu lagi novel.

Dan sekarang, saya di persimpangan. Junior telah hadir di dalam hidup. Tanggungan makin tambah. Hidup harus berubah. Mungkin juga kata Encik Ramly betul. Kena sambung ambil paper. Tidak akan berubah nasib satu satu kaum itu kecuali mereka sendiri bergerak untuk mengubahkannya. Jelas!. Ok jadi siap. Tekad baru. Misi baru. Impian akan lebih cepat tercapai. Kena ada paper. "Alamak duit yuran bagaimana"? Terlupa pulak. Tak pa , pinjam atau bayar secara ansuran.

Saya kena start semula. Dari certificate sampailah ke PHD. Jauh tu perjalanannya. Banyak wang yang di perlukan. Banyak masa harus di korbankan. Banyak air mata kasih yang akan tumpah kerana dah lah hari kerja sibuk , hujung minggu akan lebih sibuk. Tak boleh nak enjoy dengan family. Tak banyak masa yang akan ada untuk mendengar hilai tawa dan sedih tangis Junior. Junior akan membesar tanpa kehadiran saya sepenuh masa. Susah nak senang, senang nak susah. Tapi demi sekeping kertas yang bermaruah saya harus berkorban kalau tidak hidup tiada pull stop.

Kehidupan sebagai pelajar bermula. Terimbas di fikiran sewaktu di sekolah dulu. Dulu nak belajar, hidup perit, sekarang pun sama tetapi dah kerja mungkin boleh kali ini. Mula beli bag, mula beli note pad, mula beli kotak pensil, mula hafal jalan nak ke tempat belajar. Naik "kapcai", dah pakai kereta tapi kereta buruk masa tu. Tahap clerk, buatlah cara hidup clerk.

Hari Sabtu dan hari Ahad sudah sibuk. Bermulalah alam group study, assignment, case presentation, journal study, tesis dan macam macam lagi selain daripada kelas pengajian.

Hati gembira tetapi tetap sayu melihat family di tinggalkan. Junior membesar.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. 1994 sampai tahun 2003. Complete! Certificate sampai Masters. Syukur. Demi sekeping kertas yang bermaruah!.

Encik Ramly sempat melihat kelulusan Master saya sebelum beliau bersara. Ketika itu nama beliau ialah Dr Haji Ramly Mat Zin. Beliau berjaya sampai ke PHD. Penasihat yang membuktikan nasihat juga untuk dirinya.

Dr Ramly Mat Zin akhirnya tertawa dan mengucapkan syabas. " I know you can do it".

Hari ini apabila saya mengajar subject motivasi dan telah berjumpa dengan ramai orang , saya akan berkata anda bisa berubah! Dari seorang mesin operator ke pada sekeping kertas yang bermaruah.

May not be a perfect tommorow but A Better Tommorow!


Pn Noor Jahan, hari ini saya menjawap pertanyaan Pn satu ketika dulu dalam entri saya. "Nak tahu bila Masterji belajar". Juga ucap kan terimakasih pada sharing yang baik dalam entri baru baru ini. Camera Woman. Sama kita ya. Beruntung kan, dapat jumpa orang penting.

Kepada The One, lama dah tak dengar cerita. Terimakasih pada komen komen yang di berikan dalam beberapa entri. Komen sudah makin padu dan smart. Ya Masterji bukan sahaja mengajar 5S, di Manufacturing, ladang malah sudah sampai ke Pejabat pejabat awam. The One tanya bila nak pakai lagu Perfect Stranger pulak? Ha ha ha. Lagu tu sebenar nya di jadikan dari sebuah kisah benar . Un told stories of crime...."Can you remember, remember my name....., I am the Encho of your past.....". Ok entri lain nanti ya.


Pada Cik Sonia, ha ha ha. Saya terhibur membaca komen anda pada entri Camera man. Satu Nostalgia ya. Macam orang putih? Mungkin masa tu putih. Rupa nya curi tengok ya. Sebenar nya Masterji pun risau juga sebab baru belajar alam corporate sedikit demi sedikit. Maklum lah Masterji tak berpendidikan tinggi masa tu, macam Rusa masuk kampung lah jawap nya. Apa pun Masterji gembira dapat berjumpa dengan anda ketika itu dan sekarang. Kalau macam orang putih, ada chance lah Masterji apply untuk filem Bond yang akan datang nanti ya... he he he.

Masterji juga ucap kan selamat datang pada Pn Nazima sebagai pengikut blog. Anda berjaya sebagai ahli jawatan kuasa PIBG sekolah seksyen 7 Shah Alam. Saya dapat melihat gambar gambar aktiviti PIBG di Sekolah berkenaan dalam blog anda. Syabas.

Cik Fame kita semakin busy nak buat presentation items untuk ke Japan. Jangan lupa kami disini ya.


"Seribu tahun tak kan sama,
Sesaat bersatu dalam nyata,
.............................................,

May not be a Perfect Tommorow but for sure, A Better Tommorow.


Sunday, October 17, 2010

Tommorow Never Dies 3: No one like you.


"Tidak ku minta cacat begini , ... Ku menumpang di sudut dunia,
No one like you ? Yes. Akhbar metro melapurkan sesuatu dan seseorang yang hebat!

Lelaki OKU di pilih juara program bakat TV di China.

Shanghai, Liu Wei seorang lelaki yang berumur 23 tahun telah memenangi program bakat TV antarabangsa versi China "China's Got Talent" dengan keadaan yang unik!.

Liu main piano tanpa tangan. Hanya gunakan kaki sahaja. Beliau kehilangan kedua belah tangan nya ketika berumur 10 tahun kerana memegang wayar bervoltan tinggi ketika bermain.

Beliau bermain piano menerusi lagu James Blunt, You're Beautiful ketika pertandingan.

Kata nya " Sekurang kurang nya saya mempunyai sepasang kaki yang sempurna ". Menyedari kesilapan dan ke alpaan nya ketika kecil sehingga kehilangan tangan, beliau bertanggung jawap atas kesilapan itu dan meneruskan survival dengan apa yang ada tanpa menyusah kan sesiapa. Tidak meratap sepenuh masa dan terus buntu tanpa tahu apa yang perlu di lakukan.

Beliau mengakses computer, makan, memakai pakaian dan memberus gigi menggunakan kaki.

Guru pertama yang mengajar nya bermain piano tidak meneruskan kelas kerana beranggapan mustahil untuk Liu bermain Piano gunakan kaki.

Tetapi Liu telah buktikan sebalik nya. Syabas Liu. Kalau Liu boleh maju tanpa kedua belah tangan kenapa tidak kita yang lengkap ini?

Cik Fame kita apa khabar ya? Lama tak jumpa. Harap sihat ya Pn Noorjahan.
Encik Azaman dan lain lain juga di harap kan sihat ya.

Semalam Masterji jumpa kawan lama. Lama kami berbual dan ketawa. Dia minat pada Jack Sparrow. orang nya rendah. Kami bergurau, saya panggil dia Jack Separuh dan dia panggil saya Jamal Tinggilah memandang kan dia tahu saya meminati Jamal Abdillah. Memang pun ramai rakan rakan yang lain memanggil nya Jack Separuh. Ada juga yang memanggil nya Abdul Wahid salah satu Abdul dalam cerita 3 Abdul. Ada iras Abdul Wahid.

Jack Separuh bergurau, kalau dia dan saya melakukan pembedahan di perut, dia akan lebih cepat di selamatkan kerana perut nya lebih tinggi dan besar manakala saya akan akan susah di selamatkan sebab saiz perut saya yang leper dan tidak mancho seperti dia.

Kami ketawa dan Masterji rasa terhibur selepas penat bekerja.

Jack Separuh benar benar melucukan. Terima kasih, kepada Jack Separuh, you are The Best Joker my friend.

Monday, October 11, 2010

Ha ha ha ha !

Salam pada semua. Di harapkan para pembaca sihat sejahtera. Terima kasih Pn Noor Jahan untuk komen anda perihal entri It's time for a Show. Masih ingat lagi ya kenangan awal awal kedatangan Masterji ke tempat Pn. Benar sekarang tempat kerja Pn Noor Jahan memang cemerlang.

Apa pun kerjasama antara kita menjadikannya cemerlang. Itulah yang Masterji selalu sarankan pada ramai syarikat. Buat program 5S. Itulah program yang boleh nampak hasil dan semua konteks pengurusan termasuklah, Managing Change, Strategic Management, Leadership and Team Work. Semua ada dalam tu. Cara Masterji melaksanakan program 5S adalah amat berlainan. Sebab itu ia gerak dengan cepat.

Sekarang Masterji dah banyak buat klon perihal 5S. Pn adalah salah seorang yang terbaik.

Untuk entri yang Pysho, ada yang sms Masterji kata, kalau campur orang positif jadi positif. Kalau campur orang negatif jadi negatif, tapi kalau orang itu nampak macam positif macam mana? Huh , jawapannya senang. Ini lagi bahaya. Soalan yang menarik. Looks ok and actually ok is different thing! Sekalipun anda berjumpa di majlis-majlis kenamaan, Majlis Allumni ataupun majlis majlis lain yang tersohor !

Hari ini topik general . Looks ok and actually ok. Kebetulan pagi tadi jumpa Mr Peter, seorang lawyer rakan baik Masterji. Tanya dengan dia Looks ok and Actually ok. Dia beri contoh dan saya faham. Primal Fear!

Esok lusa boleh discuss pasal business, leadership dan lain lain lagi. Tapi for HR practitioners kindly take note of the followings:

Sesuatu yang menarik untuk di bincangkan. Masterji beri contoh ya;


1996, Buku William Diehl's , Primal Fear telah di filemkan. Interesting movie. Saya baca novel tu tahun 93 dan menonton movie tu pada tahun 1996. Handsome man is inside that interesting movie; Richard Gere.

Here, some facts of the movie and let's go through to see how our eyes can be manipulated.;
1.Martin Vail ( Richard Gere ) is a prominent defense attorney in Chicago who jumps at the chance to represent Aaron Stampler ( Edwin Norton )

2. Aaron Stampler , is a young, stuttering altar boy accused of murdering the Archbishop.

3. Vail believed that Stampler is truly innocent. Decided to take the case and defense Aaron Stampler.

4. The trial does not proceed well for the defense, as there is considerable evidence against Stampler and Public opinions holds him almost certainly guilty.

5. Vail confronts his client and accuses him of having lied.

6. Aaron suddenly breaks down and transforms into a new persona, a violent sociopath who calls himself "Roy". He confesses to the murder of the archbishop and hurt Vail. Under new persona "Roy". ( Split personality)

7. When the incident is over, Aaron appears to have no recollection of it. Don't remember of any new persona called "Roy".

8. A psychiatrist than had examined Aaron, convinced that he suffered from Multi personality disorder due to chillhood abuse by his own father.

9. Later in the court hearing, again Aaron Stampler changed to new persona "Roy".

10. The judge finds Aaron not guilty by the reason of mental insanity and remands him to a mental hospital.

11. Vail visted Aaron in his cells to tell him the good news. Aaron Stampler replied : " I didn't make up the identity of "Roy" but he made up Aaron. Stampler grins slyly and reveals that he has been pretending to be insane the whole time.
Aaron Stampler also admited that he had murdered the Archbishop.

12. Vail walks away, with Roy taunting him from the cell. Vail can't do anything as the court had decided that Aaron Stampler is not guilty.

Interesting?

3 parties had been manipulated. Martin Vail, The psychiatrist and The Judge. There is no split personality except CREATED PERSONALITY.

Evil can be seen as Angel sometimes.

Ha ha ha ha , Carefull.

Untuk HR Practioners,

"Kalau ada yang datang mengadu bersama airmata, lihat facts dan bukan deraian airmata."

'Ada yang datang dengan panas baran, lihat facts dan bukan gaya panas baran."

"Kalau ada yang datang dengan kaki terhencot hencot konon sakit, lihat dan cari facts dahulu."

Masterji banyak baca novel, selain buku management . Banyak faedah dalam pengurusan sumber manusia dan pembangunan sumber manusia.

Sunday, October 10, 2010

Camera Man


" I Wake up in the morning
and the sun begins to shine
the day did sneak up on the night
I see your face and I see myself
and I get a little taste of life
I try to stand it for while......."

Kedengaran suara Klaus Meine vokalis Scorpions melagukan In Trance.

Tika itu 1992. Memakai tali leher dan bersiap untuk menghadiri satu pertandingan. Hadir sebagai jurugambar bukan peserta pertandingan. Ceh!...Jadi camera man pun kena pakai slack, kena pakai kemeja kena pakai tali leher(kasual) . Apalah, macam VIP pulak. Gerutu hati pagi itu.Zaman itu, belum lagi wujud istilah Digital Camera, cuma yang ada sebuah kamera jenama Canon yang menggunakan filem(Kodak amat popular ketika zaman ini).

Salam dengan Mummy , cium dahi mummy dan start enjin motor kapcai saya. Motor buruk. Nak tergelak pun ada pakai tali leher naik motor. Pakai helmet pun buruk. Apa nak buat. Taraf Clerk masa tu maka hiduplah seperti Clerk cuma fikiran aje mesti macam Manager.

Sampai di CIAST, Seksyen 19 Shah Alam satu jam sebelum upacara pertandingan bermula. Technical Skill Competition antara anak syarikat. Dengar khabar ada menteri yang akan datang. Misi hari itu tangkap gambar peserta, VIP, Opening ceremony dan bantu yang lain.

Upacara bermula dan from one speech to another speech. Jenuh juga tunggu tapi tertarik pada gaya setiap VIP. Cara duduk, cara bercakap dan cara berjalan.

Selepas itu kerja camera man pun bermula. Ikut group VIP melawat tempat pertandingan. Satu bilik ke satu bilik. Salah satu bilik ternampak ketua tenaga pengajar pertandingan kemahiran ketika itu. Cik Sonia salah seorang pengikut blog Masterji hari ini. Rupanya dari tahun 92 berjumpa ya. Ketika itu beliau orang penting dalam pertandingan kemahiran itu. Cuma dia berada di anak syarikat yang lain. Kini tenaga pengajar yang berkaliber.

Snap sana, snap sini, flash bersinar sinar. Habis program balik. Naik kapcai. Kamera simpan dan filem yang terpakai kemas di simpan.

"Encik Zol, saya err....tak tahu nak tangkap gambar, lagi pun kerja ni bukan kerja saya" jawapan yang saya berikan pada Pak Zol bos saya sewaktu menerima arahan menangkap gambar. Saya di arahkan oleh Bos no 1 Mr Saito dan Bos no 2 Pak Zol menjadi Official Company Camera Man. Ketika itu tahun 1992. Baru setahun masuk training department dari production department. Kerja asas, mengajar budak operator baru dan melukis poster berbentuk education kerja dan product.

"Rafi,... kau ingat kau siapa? " Kau ada PhD ke untuk memilih kerja" ? Pukulan yang tepat dari Pak Zol. Ketika itu saya seorang Clerk dan berkelulusan SPM sahaja.
"Kau tahu tak, kerja tangkap gambar ni banyak untungnya tapi kemudian hari, so no two ways about it, unlike if you've got PhD than you are free to decide nice job for you".
Bang ! Bang ! Bang ! Pak Zol berkata pada saya seperti peluru machine gun yang masuk ke dada. Pak Zol guru motivasi yang bagus.

Saya berlalu dan berfikir. Monyok muka saya.

"Pi,...kalau kita malu tak ada apa kerja yang kita boleh buat dan kita tak ke mana". Teringat pesan Abang Din. Abang Din adalah bekas penyelia saya dahulu semasa bekerja sebagai cleaner di satu syarikat. Saya cuba mengelak mencuci tandas dan beliau nasihat kan saya.

"Rafi..., kau ingat kau siapa"?, "Kau adaPhD ke"? "No two way about it", "Untung kemudian". Berlegar legar di kepala antara ayat Pak Zol dan Abang Din.

Saya decide untuk mencuba. Orang tak ada kelulusan jangan berlagak. Betul kata Mummy. Lagi pun, saya ada tanggungan , seorang adik perempuan dan seorang nenek. Mereka harus makan.

Maka selain mengajar tanggungjawab baru sebagai camera man di galas. Semua function saya masuk di antara nya:

1. Lawatan VIP,
2. Annual Dinner
3. Aktiviti Sukan Tahunan.
4. Mesyuarat yang penting penting.
5. Upacara Pertandingan Kemahiran.
6. Banyak lagi.

DAN PAK ZOL SERTA ABANG DIN TEPAT! Salah satu kunci kejayaan saya sebagai pekerja atau pun tenaga Pengajar ialah kerana pengalaman sebagai seorang camera man. Diantara faedah nya :

1. Pak Zol tiada kesulitan untuk merekomen nama saya untuk kenaikan pangkat atau pun gaji walaupun sistem kuota terlalu kuat. Kalau sebut Rafi tiada yang kenal tapi kalau sebut our company camera man, semua kenal termasuk Pengarah Urusan. Maka dengan senang hati mereka luluskan. Itu penting. Kalau orang tak kenal kita , susah.

2. Presenter yang hebat. Sewaktu merakam gambar orang orang penting yang berikan ucapan, saya lihat dan belajar gaya mereka bercakap, berdiri, membuat educated jokes dan menjawap soalan. Kemudian saya sematkan dalam fikiran dan praktik kan satu persatu. Selepas itu saya berjaya mengasah bakat sebagai MC pada upacara upacara syarikat. Satu lagi periuk nasi. Kalau dulu sebut perkataan good morning ladies and gentlements lain dan selepas itu lain. Ada style.

3. Menjadi orang rujukan. Semua pegawai yang memerlukan gambar untuk di jadikan bukti laporan akan berjumpa dengan saya. Maka connection power terjalin dan kukuh.

Sehingga tahun 98 baru lah tugas itu di berikan pada orang lain. Saya berbangga memegang jawatan tersebut. Banyak yang saya pelajari. Apa kerja pun sebenar nya boleh menguntungkan kita.

"It is not how many jobs you have but how effectively you utilise the job for your success!"
Camera man ! Thank you and I loved it. Banyak sinar yang di cipta dan kebolehan yang diperolehi.

Gambar sewaktu jadi camera man. Kenangan manis tahun 1992.

Thursday, October 7, 2010

It's time for a show!

Salam pada semua peminat dan pembaca termasuk yang tersayang.
Terimakasih pada Pn Noor Jahan dan Sonia perihal comment entri Psycho.Menarik ya , pemandu lori boleh jadi communicator yang popular. Salah satu sebab nya adalah kerana pergaulan kita. Kalau Masterji kenal dia mungkin boleh buat entri pasal dia. Masterji suka orang macam tu. Dia sedar dia boleh jadi lebih baik walaupun kerja nya sebagai pemandu lori. Ramai lagi yang masih bermimpi di luar sana.

Cik Sonia berikan comment yang juga menarik. Benar. Jumlah Psycho sudah meningkat. Telah wujud di dalam diri mereka dari awal lagi. Faktor yang mempengaruhi tingkah laku seseorang individu itu banyak. Ada yang boleh jadi Psycho kerana didikan, rakan rakan, persekitaran, dan kurang nya pengetahuan berunsur agama atau pun lain lain. Mereka hanya hidup dalam sangkar kehidupan yang rumit, kecil dan yang hanya mereka sahaja fahami. Jangan salah faham, itu bukan seni tapi sakit sebenar nya.

Satu ayat yang yang menarik, life will be miserable kalau tak kesan dari awal. Sebenar nya ada banyak cara untuk mengenali orang orang begini.

Pertama ialah sifat panas baran dan di ikuti oleh lain lain. Bila mereka panas baran, tempat awam, maruah orang, rumah orang, kereta orang, dalam kedai makan sudah tidak di endahkan lagi. Janji panas baran mereka dapat di keluarkan. Itu yang di kata kan Psycho. Orang normal tak buat macam tu.

Apa pun, sebelum mengenali hati budi seseorang secara terperinci, janganlah mudah membuat keputusan.


Entri hari ini, It's time for a show! Apa tu?

Ketika itu, tahun 2006, Masterji sedang memandu ke destinasi yang agak jauh. Ada misi latihan di situ. Dari Shah Alam ke Cheneh Trengganu. Kehidupan seorang Tenaga Pengajar ni kadang kadang seperti seorang kelasi kapal pulak.
Program yang akan di kendalikan ialah Produktivity improvement Thru 5S. Memang kegemaran Masterji tika memandu suka mendengar lagu lagu hangat supaya mata terus celik. Kedengaran The Berlin Group dengan gesekan biolanya bekerjasama dengan kumpulan rock Scorpions dalam lagu Huricanne 2000 ( Rock you like a Huricanne ).
"......More days to come , new places to go,
I ve got to leave it's time for a show"...
Here I am....."

Hidup Masterji ketika itu, beli buku, baca buku , conduct training dan exercise + gym. Hampir tiap tiap hari rutin nya sama. Kalau tiada training, di rumah dan dalam bilik library saja. Buat training material, dan cipta kaedah baru ice breaking. Ada masa bawa family makan makan. Selalu nya kerja dan travelling.

Cheneh adalah kawasan tanaman kelapa sawit dan kawasan perumahan. Masterji pergi ke Syarikat Ladang Rakyat Terengganu untuk berkongsi pengetahuan dan menjadi tenaga pengajar untuk program productivity up.


Tuan Nordin adalah pengurus sumber manusia dan latihan di situ. Sungguh baik dan bersopan santun. Terima kasih ya Encik Nordin. Mungkin kita akan berjumpa lagi. Ladang Rakyat telah menjemput Masterji dari tahun 2006 sehingga ke tahun 2008. Semua lapisan pekerja melalui program yang sama. Kumpulan yang pertama adalah team Management dari kalangan pengurus besar dan ketua Jabatan.

Aktiviti mereka ialah menanam dan memungut kelapa sawit serta menternak ternakan seperti lembu dan kambing.

Komen dari General Manager mereka , "Program yang hebat , tentang efficiency kerja dan nampak berapa banyak pembaziran yang berlaku". Beliau datang dari HQ di Kuala Terengganu untuk meninjau ninjau program berkenaan.


"Berubah , berubah ! Bila tempat kita berubah tempat kerja akan turut berubah...." Ikrar program yang di mulai dengan Mind Change terlebih dahulu.



Gemba time! (turun padang)

Gemba ( Tempat proses kerja ) is the source of money and not office! Therefore we must go to Gemba and train our eyes to pick up waste! There is many waste in Gemba!
Masterji selalu galak kan buat program seperti ini di tempat kerja dan bukan di hotel. Hotel tiada aspek kerja. Salah satu rutin dalam kelas ialah turun padang and check your self. Go to Gemba. Bila turun padang mereka harus cari 20 jenis pembaziran dan itu adalah project group mereka. Kalau satu group dua puluh cuba kali dengan lima group. 100 pembaziran bukan. 100 pembaziran akan bertukar menjadi 100 improvement dalam masa 2 hari program. Kalau ada yang merungut selalu tiada cukup space kerja, nak cari dokumen susah, nak cari tools susah, tempat kerja kotor, Masterji gerenti lepas program ini anda akan dapat space, sistem carian file yang pantas dan tempat kerja yang cantik serta menawan kalbu.


"Yesssssss We can"! Ladang Rakyat Boleh! Gambaaatei! (usaha)
Azam peserta selepas training dan benar mereka boleh. Sebab Masterji akan datang check selepas sebulan.


"Staying Alive,..." Lagu senaman sambil berjoget setiap pagi dan penerangan.



"Kami Menang, Kami gagah"! Masterji beri reward pada kumpulan yang gagah.


Gambar bersama peserta kursus dan memang mereka hebat.

Mungkin di masa lain Masterji akan berikan lebih banyak gambar yang boleh kita belajar.

Masterji sebenarnya dah boleh buat tesis untuk DBA atau PHD. Tapi mungkin lepas bersara nanti Masterji nak jadi Lawyer pulak. Dok fikir antara Law dan PHD sekarang. Lebih berat pada Law, minat dengan court room environment. Criminal cases amat diminati. Pendakwa raya atau pun peguam bela, no hal.


"More days to come, new places to go,
I' ve got to leave it's time for a show........Here I am...."

Wednesday, October 6, 2010

Death Wish !

Salam pada semua peminat dan pembaca termasuk yang tersayang.
Sejak mengikuti blog ini, berapa banyak yang telah anda laksana kan? Kalau belum , silakan.

Siang tadi Masterji mendapat panggilan telefon dari seorang wanita yang tidak di kenali berkaitan dengan Show Cause Letter. Beliau telah di syorkan oleh rakannya untuk contact Masterji. Kawannya tu Masterji kenal. Kes seorang pekerja wanita menerima tindakan displin kerana enggan menuruti kemahuan bossnya yang tiada kaitan dengan kerja.

Macam macam kes ada. Sudah Masterji nasihatkan.

Hari ini cerita pasal Death Wish! Apa tu? Terperanjat Cik Fame kita dengar. Kenal kan gambar kat bawah ini;
Kalau filem yang berkaitan dengan tembak menembak, ada dua pelakon yang saya minati. Chow Yun Fatt dan Charles Bronson. Tentu ramai yang sudah menonton filem filem mendiang Charles Bronson.

Filem Charles Bronson yang saya minati adalah siri Death Wish.

"He has been working in the office of a coal mine and later in the mine it self".
Beliau pernah memakai baju adik perempuan nya untuk ke Sekolah akibat kemiskinan.

Terdengar cerita orang, berlakon boleh perolehi wang yang banyak. Maka dia tertarik dan:

' What is so tough about, acting , I can do that". - Charles Bronson.

Hebat bukan. Dari bawah tanah boleh jadi filem star dan memang betul, kalau kita kata boleh maka boleh!

Tuesday, October 5, 2010

I want that sticker

Salam pada semua peminat dan pembaca. Anda mesti sihat. Kalau lenguh lenguh, sering rasa mengantuk, gastrik, jangan buang masa lagi, silalah exercise. Push up jangan lupa. Bila perut timbul muscle, lenguh lenguh hilang, angin satu badan pun hilang. Umur hanyalah angka sahaja. Ia sebagai penanda perkembangan dan nilai untuk kita insaf.
Untuk kelihatan muda, tiada halangan. Ayuh silakan.

Pn Noor Jahan terima kasih atas jemputan open house raya. Maaf tak dapat datang kerana saya berada di Melaka untuk program latihan. Apa pun terima kasih berbanyak ya. Hari berkenaan juga ada banyak jemputan lain termasuk beberapa agen syarikat kosmetik dan ubat ubatan. Pernah di jemput oleh mereka untuk berikan Motivation Talk untuk agen agen mereka. Pun saya tak dapat nak hadirkan diri.

Encik Azaman , bila nak buat open house? Dengar cerita kata dah tempah dewan ya nak buat open house. Jangan lupa jemput ya. Ha ha ha.

Hari ini cerita pasal Masterji. ( Selepas entri , the Plane, The Plane)


Lama dulu sewaktu menjadi camera man company dan clerk, saya sering melihat sticker seperti di atas. Setiap event besar syarikat , saya di tugaskan mengambil gambar. Termasuk gambar orang orang kenamaan.

Sesiapa yang berpangkat besar, akan mendapat sticker khas di atas dan di berikan tempat parking istimewa. Pegawai keselamatan dengan begitu teliti dan hormat mengalu ngalukan kedatangan mereka. "Puh,,, hebat betul" bisik hati saya

Saya melihat satu kereta demi satu kereta yang mempunyai sticker berkenaan.

Hati berbunga. Alangkah indahnya hidup kalau dapat jadi begini.

"Err...tapi aku, camera man dan kerani aje..."...kata hati saya.

Tetapi bila fikir balik, kalau ada hati, semua boleh jadi. Aku pasti dapat. Pasti!

Saya kemudian meminta satu sampel dari pihak pengurusan saya dan saya simpan. Bila senang saya akan tengok. Bila senang saya akan tengok.

Dan beberapa tahun selepas itu syukur , berkat usaha dan kesabaran , kereta saya akhirnya mendapat juga sticker berkenaan dan kali pertama airmata saya menitis.

Bekas seorang toilet cleaner seperti saya , dapat kemajuan seperti itu amat mengembirakan.

Banyak bahan yang boleh kita simpan untuk memotivasikan diri kita selain dari sticker berkenaan.

Apa pun kita harus berusaha dan kurangkan glamour.

Saturday, October 2, 2010

Psycho

Salam hormat pada para pembaca , peminat dan yang di sayangi. Sahabat sahabat di KWSP Kuala Lumpur , apa khabar? Mungkin kita berjumpa lagi.

Pn Noor Jahan , terima kasih berkongsi tentang rakan Pn, di Seksyen 7 Shah Alam. Bagus untuk bertemu dengannya. Salah satu petua untuk berjaya ialah bergaul dan belajar dari mereka.

Bak kata Mummy saya, " Kalau Apit campur doktor, otak pun macam doktor walaupun bukan doktor . Tapi kalau campur orang hisap dadah, sekali kena tangkap , semua kena walaupun kita tak hisap dadah".

Kadang kadang kita harus belajar bergaul dengan orang yang martabatnya tinggi terutama dari segi akhlak. Berkenalan dengan orang yang positif, pengetahuan kita menjadi positif, berkenalan dengan orang yang negatif, minda kita akan jadi negatif. Walaupun kadang kadang bagus bergaul dengan yang negatif demi pengalaman , tetapi pagar minda dan diri harus kuat. Silap hari bulan, kita lebih teruk.

Hari ini, Masterji nak cerita perihal masyarakat. Nampak kejadian seperti di bawah ini makin meningkat. Merbahaya. Tidak baik untuk generasi akan datang.

"If your heart is a volcano, how shall you expect flowers to bloom ?"
- from , Khalil Gibran.

Mungkin ada yang berpegang teguh pada peribahasa " Biar putih tulang , jangan putih mata". Saya kira untuk insiden di atas tidak tepat kalau peribahasa itu di gunakan. Peristiwa pengorbanan seperti Allahyarham Leftenan Adanan adalah lebih tepat dalam pengamalan peribahasa berkenaan.

Kadang kadang lebih baik muflis wang daripada muflis perikemanusiaan. Lebih baik miskin harta daripada miskin akal fikiran.

Kadang kadang ada yang sanggup menganiayai orang orang yang situasinya memang telah di ketahui malang, anak yatim piatu, orang yang berada dalam masalah, anak yang berada dalam krisis keluarga dan paling teruk anak anak orang yang cacat seperti buta penglihatan dan sebagainya. Kejam.

Fikirlah selangkah kehadapan. Benar kerana cinta manusia boleh jadi pelbagai. Pelbagai tu tak semestinya yang buruk. Banyak lagi cara lain kita boleh bersaing. Mungkin kita di tinggalkan kerana miskin maka ambil lah itu sebagai cabaran dan tunjukkanlah anda boleh menjadi kaya satu hari nanti. Kalau di tinggal kan kerana perangai anda yang buruk maka bertekadlah yang anda pada suatu hari nanti akan menjadi manusia yang terlalu mulia malah mungkin lebih mulia daripada bekas teman anda. Itu yang di kata kan pelbagai. Masalah adalah peluang! Problems is an opportunity! Tak semesti nya erti pelbagai itu bawa maksud kehancuran seperti menjadi penetak, pengugut, pembunuh dan macam macam lagi. Singkat baju membawa ketawa, singkat fikiran membawa padah!

Jenayah seperti di atas sudah semakin menular dan menjadi seperti di Negara Negara Barat. Brutal Killer and Murderer. Melakukan jenayah kerana jiwa yang sakit bukan lagi kerana kemiskinan atau kesusahan.

Ayuh, hidup adalah indah. Ubah lah sudut pemikiran kita bak kata jaguh tinju, Muhammad Ali,
" A Man who views, the world the same at fifty as he did at twenty has wasted thirty years of his life ". - By Muhammad Ali.