Matlamat utama saya menulis adalah untuk berkongsi pengetahuan dalam bentuk pengurusan dan motivasi untuk pembangunan diri dan kerjaya.
Ingin juga mencurahkan pengetahuan yang ada secara ringkas, mudah dan pantas memandangkan sesetengah individu kurang berminat membaca bahan bacaan(buku) yang tebal dan merimaskan.
Sekadar menyumbangkan sesuatu untuk di manfaatkan sebelum nanti saya di jemput ke SANA.

Buku

Buku

Thursday, June 30, 2011

Don't Blame


One thing for sure that we always do when we failed or while facing difficulties is to blame. Anything, or anyone would be the blaming subject. How many of us really look what's wrong with ourselves and what we can do to improve the situations.

Listen my dear and beloved readers..., everyone of us are given the same amount of time. Aren't we? We can either use the time given to make two things.., to think about how to make success or to to think about how to make excuses why we are not success. We can either take action to improve or to blame everything and everyone of our failures!

"It's better to light one candle than to curse the darkness"
- Chinese Proverb.

" People are always blaming their circumstances for where they are. I don't believe in circumstances. The people who get up on this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and if they can't find them make them".
- George Bernard Show.

Being Rafi , I had plenty of excuses not to be success due to my past. I simply had many areas or situation or people that I can blamed on for not being success. If I do that, you won't be reading Masterji today.

Every single tears dropped from my eyes in the past was not used for excuses to sink deeper but to swim better!

Therefore use the same amount of time given to think we can rather than we can't!

Pada Cik Fame kita Puan Noor Jahan...yes you are absolutely right! Success is everywhere so go for it! Aduhai Puan Saniyah feed back banyak pada saya tentang kebersihan tempat kerja Cik Fame.." Memang betul lah excellent organization, and Sensei Jahan consistent"...antara komen Puan Saniyah selepas pulang dari tempat kerja Puan. Masterji dengar dan senyum. Rindu nak lihat Higashifuji. Tahniah ya Sensei Jahan Ji. Terimakasih kerana berikan petua dan nasihat pada bakal HR Manager di dalam Ron 97. Hi Ron 97 group members, Pn Noor Jahan is good example for your HR Mentoring program. I highly recommended you to take her as your another Guru. Go through all my previous entries and I believed you'll know her better!

Pada Cik Wangi 74 , Saya tergelak besar pasal perkataan Ahmad Nisfu..ha ha ha ha... Sadiq Segaraga ya....anyway thanks. You all susah susah datang kelas waktu bercuti so Masterji must lighten up you all. Apa khabar rakan rakan Ron 97? Dah ada yang buka petrol station ke? Pesan dengan mereka..JANGAN ya..Jangan tak minum petrol...ha ha ha ha...sampaikan salam rindu saya pada mereka ya...

Pada yang lain, terimakasih ya kerana sudi membaca.






Wednesday, June 29, 2011

Mr Strong Pillar!...


Patah sayap bertongkat paruh kata pepatah dan sesuai dengan entri hari ini. It's about Michael in Port Dickson.
Menghidapi masalah polio daripada umur 3 tahun dan menggunakan wheelchair. Menjadi penjual suratkhabar untuk menjaga keluarga selama 28 tahun dan seorang yang amat kuat serta self dependent. Kalau percaya kita boleh dan kita mahu berusaha apa keadaan pun kita akan tetap berjaya!

Selama 28 tahun menghantar suratkhabar pada seramai 300 customer tanpa gagal sehari pun samaada cuaca baik atau tidak.

Banyak sense yang boleh dipelajari dari nya :

" Forgetting to deliver the paper to a customer can cost me dearly as the customer may cancel an order "

Despite his disability, he does not depend on handouts to meet his family needs, including medication and care for nine year old daughter , Rita who is also physically disabled.

"I am proud that despite his disability, my husband has never let us down" - Wife.

Hebat Michael, lelaki tulin dan benar benar berkualiti. Teguh pendirian nya dan berfikiran boleh!

Tuesday, June 28, 2011

Ron 97

Ha ha ha ha., Dengar tajuk blog sahaja dah buat Masterji ketawa. Ron 97 tu petrol. It was our best joke in the class and they help the trainer to make it fun.

Their learning attittude and HR Knowledege is great. Enjoyed being with them and me myself learned many things from them.

While the rest had good weekends and went for shopping but they make effort to utlise it by attending classes. While the rest is busy with other activities but they are busy in the weekends to build up their name. Great.

Hi guys from CIHRM class. I love you all, it was fun and you make me learned that future HR Managers had the the right quality to feet in the position. Salute every one of you!

Masterji seronok mengajar kelas hujung minggu di MIHRM. The students will be future HR Key People.

The Ron 97 group ha ha ha...dengan Trainer sekali patut minum petrol....

Latif ( Bapa Mithali ) is guiding the group to reduce waste in work...kejap kejap sms , kejap kejap sms bila tanya kata anak....Latif..ha ha ha but I like your style...you had good leadership potential.

June my dear June..in group 1.very polite and rationalize everything with good sense.
Mr Rafi and us likes to drink petrol everyday...he he he

Mr Puvan, body like Shah Rukh Khan...muscular man...
Mr Rafi always ask us to drink petrol..ha ha ha...overall his class is so much fun!!!


Cik Nik....powerful leader and had good communication skills...
Mr Rafi given us a fun, enjoying, energetic, successful and resourceful training!

To the rest Ron 97 members ;
Mastura ( Mas ) Lee, Farhan ( The shy boy ) , Anizah ( HR Director ), Seok Ling , Vee liam, Azlina ( Creative ) Susana ( Eyes very power ) Sallee Ong, and dear Subhaasni ( Kajol ) .....Thank you so much for your support and I really request you to do your best. You are the future HR key person and start the ball rolling now...go and be the best HR Manager in the market..ok guyss....Love you all...

To Azlina / Cik Wangi...oh ye ke Mama you suka dengan Jamal..sama lah dengan Masterji...peminat tegar juga. Mesti Mama ada nonton filem Azura bukan, nama adik pun Azura ya...Good. Thank you for being the follower ya..sure boleh tolong request and you minta tu. Nanti call saya ya and we can discuss more...

Pada Puan Noor Jahan, ha ha ha thank you ya.. walaupun di talian, kita pasti tak ada agenda lain selain management and success story kan... Masterji suka pada conversation macam tu...kita sama sama belajar. Oh thank you..Insyaallah kalau keluar buku , minta lah support ya...cuma nak challenge dengan Harry Potter susah sikit kot...but I will try. Thanks for all the support. Nanti satu hari kita buat dinner ya untuk semua follower Masterji ya...and we can learn more things...

Friday, June 24, 2011

80 copies per second!


"On July 16,2005, Harry Potter and the half-Blood Prince was released, destroying the previous book's sales record: on the first day of sales, it sold 6.9 million copies in the United States alone. That's about 80 copies per second! In February 2004, Forbes magazine estimated that Rowling had ₤576 million or more than a billion dollars, this would make her the first person ever to overcome a billionaire from writing books. Idea of Harry Potter came while she was stuck on a delayed train between Manchester and London."

Ok everyone...Masterji percaya semua orang ada imagination. Mana tahu ia boleh ditukarkan dengan wang dan terus jadi lumayan. Jadi penulis buku pun boleh jadi kaya raya. Di Malaysia kita juga ada banyak sumber yang boleh ditulis dan dipasarkan dengan baik. Tak semestinya anda bukan penulis anda tidak boleh menulis. There is no such rules. Setiap orang ada imaginasi yang mungkin fantastic! Mulakan dengan pensil dan sekeping kertas ataupun jangan risau perihal edition ke apa ke...janji tulis dulu. Do first and and Do it Now!

Jangan risau perihal format dan sebagainya. Kemudian nanti boleh diperbaiki. So kalau ada idea silakan...

Pada Encik Azaman, ha ha ha tengok blog Masterji masa kerja rasa nya jawapan tu senang. Sudah pasti boleh sebab kalau bila bekerja pun kita akan menghadiri mensyuarat dah tentu benda yang sama juga dihulurkan, Macamana nak plan, macamana nak organize dan sebagai nya kan...malah memang itu lah tujuan Masterji, digunakan sewaktu kerja dan tools sampingan. Dalam tempat kerja, mengunakan masa untuk membaca working procedure atau working knowledge material is Value Added job because Value Added Job needs Value Added ideas .

Therefore you need Masterji because he's from Value Guide Training Provider! Ha ha ha corner sikit pulak...boleh ya Bang Man, ...kalau bukan blog Masterji pun tak pa selagi ia bersih, dan ada kaitan dengan tools kerja atau kemajuan. diri. Lagi pun ada juga hari waktu kerja kena pergi training kan..training tu dibayar beribu ringgit juga. So this blog is training program as well in fact better because it is free and honest so why not. In fact it is a self explanatory blog because at any time the readers can justified the contents in it and tell the Bossess, this blog makes me and my workplace to become better than yesterday with no cost from the reader and the employer!

Dan ada juga organization yang tak pernah hantar orang pergi ke training so this blog can be the replacement. In fact Bang Man, many of the clients that I ve met, their bosses or MD circulated the blog address for their staffs for their learning points and mind set adjusment. Thank you Sifu...

Thursday, June 23, 2011

Bosses or Leaders?

Artikel yang bermakna. Simple and clear daripada Sifu Azaman. A good comparative study for Leadership. So make evaluation of ourselves , Kriteria mana yang lebih menyamai kita :

Salam Rafi,
I want to share the different between a leader and a manager:

Subject
Leader
Manager
Essence
Change
Stability
Focus
Leading people
Managing work
Have
Followers
Subordinates
Horizon
Long-term
Short-term
Seeks
Vision
Objectives
Approach
Sets direction
Plans detail
Decision
Facilitates
Makes
Power
Personal charisma
Formal authority
Appeal to
Heart
Head
Energy
Passion
Control
Culture
Shapes
Enacts
Dynamic
Proactive
Reactive
Persuasion
Sell
Tell
Style
Exchange
Excitement for work
Money for work
Likes
Striving
Action
Wants
Achievement
Results
Risk
Takes
Minimizes
Rules
Breaks
Makes
Conflict
Uses
Avoids
Direction
New roads
Existing roads
Truth
Seeks
Establishes
Concern
What is right
Being right
Credit
Gives
Takes
Blame
Takes
Blame
A commonly coined phrase tells us that leadership is doing the right thing and management is doing things right. This illustrates how the two skill sets need to work together. In order to be fully rounded, you must have the ability to manage the day to day tasks and deliver results, while seeing the opportunity for change and the big picture. Demonstrating good leadership skills without the management skills to support it, will leave you with an inability to operationalize your visions. Likewise, being a good manager without good leadership skills will cause continual challenges in motivating your team and producing the results you are trying to manage to. Being able to blend these two styles is truly a unique skill set. Keep in mind there are an abundance of managers in the world but very few truly embody the characteristics of a leader.
Warren Bennis, Professor of Business Administration at the University of Southern California, has been extensively studying and writing about leadership for many decades. He explains why leaders are so much more successful than managers, in harnessing people power: "Management is getting people to do what needs to be done. Leadership is getting people to want to do what needs to be done. Managers push. Leaders pull. Managers command. Leaders communicate."
azaman
Thank you Encik Sifu Azaman. Banyak pertolongan yang disalurkan ke Blog ini. Mudah mudahan banyak lah pahala untuk Encik Azaman. Therefore, go for leadership!
Pn Noor Jahan , banyak terima komen membina semangat ya. Tahniah lah ya. Terbaru dari Encik Azaman. Very good achievement . Masih ingat lagi ya detik pertemuan awal dengan Masterji. Ha ha ha masa dengar nama Noor Jahan dok terfikir , kena jumpa Ratu Taj Mahal ke ni. Jangan marah ya gurau. Sekarang dah taraf Sensei Jahan san. Great!
Pada pembaca lain, Masterji ucapkan ribuan terimakasih kerana sudi membaca dan menyokong.

Wednesday, June 22, 2011

Ehmmm..Excuse Me...


Apa kata kalau kita renungkan sejenak analisa di bawah ini :

Gaji seorang Manager = RM 10,000 Sebulan.(+-)
RM 10,000 ÷ 26 Days = RM 385/day
RM 385 ÷ 8hrs ( Waktu berkerja ) = RM 48.12. atau senang cerita RM 50 sejamlah ya.

Bayangkanlah; anda hari ini ibarat seorang ahli koporat dan Pengarah pada sebuah syarikat punyai Manager di bawah anda .

Dan anda sedang berfikir bagaimana setiap jam di gunakan oleh para pengurus anda. Adakah mereka :
1 .Menambahkan peningkatan Kos syarikat?
2 .Menghasilkan keuntungan syarikat ?
3 .Mengadap komputer dan bermain game ?
4. Mengadap komputer dan melihat e mail lawak lawak semasa?
5. Menyelesaikan masalah yang berulang kali jadi dan kita tak pernah cari root cause pada masalah itu?
6. Borak borak dan Loitering sambil cerita cerita tempat lunch dan shopping centre mana yang best ?
7. Membuat kerja semua staff samaada kerana kurang yakin atau takut nak delegate kat staff ?
8. Meeting dari pagi sampai petang?
9.Tercari cari fail yang diperlukan dan tak tahu fail mana letak kat mana atau file ada tapi sistem tak ada?
10. Meeting di luar ofis dan walaupun meeting sudah lama secara rasmi habis tetapi kita masih meeting lagi di luar ?
11. Tak tahu apa kerja nak buat selama lapan jam sehari?

Salah satu slide yang Masterji selalu gunakan untuk mengajar program Pengurusan.
Sebagai Pengarah apa kah perasaan kita kalau kita punyai para pengurus yang ada semua kriteria kecuali no 2 dan apa yang akan kita lakukan?

Ha ha ha ...macam macam jawapan ada.

Pada The One..thank you berikan komen yang cantik perihal kejayaan Cik Fame kita...bila lagi nak menerima tepukan , asyik berikan tepukan sahaja kan? Ayat motivasi yang direct dan cemerlang.Kumpulan gangster procedure nya walaupuntak bertulis tetapi dipatuhi. Benar, terpulang pada komitment seseorang kan samaada nak buat atau tidak.

Terimakasih pada Encik Azaman kerana menghantar satu summary yang jelas perihal leadership dan perbezaan nya dengan pengurus. Nanti Masterji akan masuk kan dalam entri.

Pada Pn Noor Jahan, hari ini selepas entri Sensei Rising Sun, Masterji dah dapat 3 sms tanya apa syarat nak jadi murid macam Pn Noor Jahan. Hebat dan tahniah ya.

Puan Saniyah Kadir Kadir sekarang tengah sibuk menerima dan menguruskan banyak permintaan Value Guide mengajar sekarang sebelum bulan puasa dan Masterji ucapkan terimakasih ya for your hard work. Sibuk sibuk tu sempat juga mencuri masa ya membaca novel John Sandford. How' s my good friend Lucas Davenport is doing...ha ha ha. Macamana.. agak agak boleh tak relate kan pengetahuan dalam novel tu ke subject kualiti atau pengurusan? Anyway thank you for your time and big support for Value Guide ya.

Tuesday, June 21, 2011

From The Coach : Sensei, The Rising Sun.

Semalam terlupa nak ucapkan selamat datang pada seorang lagi follower baru..Cik Wangi 74. Well come and share your ideas to make us better than what we are yesterday...oraitt...Thank you.

Ketika itu............,
Imbas kembali pertemuan pertama ketika awal tahun 2005, Masterji diberitahu ada seorang HR Senior Manager mencari seorang tenaga pengajar untuk program leadership dan productivity Improvement. Masih jelas di ingatan apabila pesanan dan request tu di sampaikan pada Masterji oleh Marketing Manager ketika itu;

" Bang, HR company ni nak Mr Heera Singh lah untuk program mereka " Kata Hisham .
" Ya ke...ok lah contact lah Mr Heera dan cuba arrangekan " jawapan Masterji.
" Tak dapat, Mr Heera jadual penuh ..sayang kalau lepaskan peluang ini" Hisham.
" Cuba lah pujuk atau slow talk dengan Mr Heera ya". Kata Masterji.
" Tak boleh dan dia sibuk.. idea saya nak suruh Abang ajar lah ..." Hisham.
" Kalau dia setuju, saya ok aje lah..." Reply saya pada Hisham.

Maka secara berani dalam takut, Hisham memperkenalkan Masterji pada Cik Fame, Pn Noor Jahan buat pengganti Mr Heera. Kali pertama bersua muka dengannya, sudah jelas terbayang kepetahannya bercakap, mengeluarkan point point yang penting dan yang paling istimewa walaupun sebagai seorang Pengurus Sumber Manusia tetapi beliau faham selok belok kualiti dan produktiviti dengan amat cemerlang. Mengikuti program pertama yang dikendalikan oleh Masterji dengan begitu teliti dan syukur Masterji menembusi ujian piawaian standard kualiti yang ditentukan oleh beliau.
Mungkin Puan Noor Jahan ada komen tersendiri tentang sejarah awal kehadiran awal Masterji ke syarikat nya.

Seorang yang komited dengan target yang dicipta atau diberikan. Tidak pernah putus asa dan selalu rajin bertanya dan mencari the perfect condition untuk dijadikan panduan. Dari awal lagi Masterji dapat lihat , HR Manager wanita seorang ini, lain cara fikir nya dan tinggi daya saing nya. Beliau duduki setiap kelas yang diberikan oleh Masterji dengan tekun, sabar dan gigih. Memimpin para pekerja nya untuk berubah dan melaksana kan perubahan dengan cemerlang. Jauh di sudut hati Masterji, adakah Pn Noor Jahan mampu melaksana kan nya kerana dia hanya lah seorang wanita .

Dan beliau buktikan beliau bukan Pengurus wanita sebarangan dan bukan Pengurus Malaysia yang sebarangan. Dari kejayaan beliau melaksana kan perubahan di tempat kerja dan mengajar staff staff di tempat kerja, beliau di terbangkan ke Jepun untuk memasuki pertandingan Productiviti Improvement dan di jemput khas untuk mengajar pekerja dan pengurus di Jepun. Cemerlang! Sungguh cemerlang! Dulu, kita pergi Jepun untuk belajar tetapi sekarang kita ke sana untuk mengajar, orang Malaysia boleh ! Orang Malaysia sudah boleh jadi Sensei!


Pada Pn Noor Jahan , ketika saya menaip entri ini, fikiran saya laju ke belakang, di saat saat awal kita bertemu pada tahun 2005 dan Masterji sendiri tak sangka pencapaian Puan boleh sampai ke tahap ini. Syabas Puan. Seorang murid Masterji yang cemerlang. Harap Puan Noor Jahan aka Cik Fame akan terus masyur.....Bangga dengan pencapaian murid seperti Puan..dan sekarang kita sama ya. Sama sama Sensei.

Ayuh kita lihat gambaran dibawah dan warkah perkongsian pengetahuan perihal perubahan kebudayaan kerja dan prestasi cemerlang syarikat daripada beliau. Kita harus sokong Sensei Malaysia menjadi rujukan di sebuah negara asing!




Saya mendapat peluang sekali lagi mewakili Syarikat untuk menyertai Pertandingan Kaizen di Mitsubishi Material Corporation yang berlangsung pada 01 Jun 2011. Sekali lagi saya membawa tajuk 5S. Pada kali ini , saya mempersembahkan bagaimana sebuah syarikat boleh menjadi cemerlang melalui program 5S.

Terdapat seramai 11 peserta yang bertanding (semua dari anak syarikat Mitsubishi Material Corporation). Daripada 11 peserta, saya merupakan satu2nya peserta perempuan dan bukan dari Jepun. Sebenarnya saya mewakili IbuPejabat saya di Jepun kerana pada pertandingan Kaizen anjuran Ibu Pejabat pada bulan Oktober 2010, saya merupakan johan dan seterusnya mewakili Ibu Pejabat untuk bertanding ke peringkat Mitsubishi.

Pada kali ini saya hanya mampu mendapat tempat ke 2. Walau bagaimanapun saya bangga kerana ramai yang datang kepada saya untuk bertanyakan tentang 5S dengan lebih lanjut. Antara soalan yang saya terima :

1) Bagaimana anda membentuk 5S sehingga boleh berjaya?

2) Bagaimana anda boleh mendapat kerjasama dari pekerja?
3) Apakah perkara yang paling susah dalam 5S?
4) Bolehkah anda kekalkan 5S yang ada sekarang?


Pada saya, kita mesti komited dengan tanggungjawab kita. Semua dalam syarikat mesti tahu hala tuju 5S, jadi objektif mesti dijelaskan kepada semua peringkat. Untuk memastikan aktiviti 5S berjalan, saya pastikan ‘’master plan’ saya diikut. Oleh itu, saya selalu follow-up dengan komiti saya. Kalau ada yang ‘jammed’ saya akan turun padang bantu mereka. Saya selalu menunjukkan kesungguhan saya kepada mereka agar mereka dapat rasakan betapa pentingnya 5S ini sama ada pada mereka atau pada syarikat.

Saya juga tidak menganggap sesuatu tu ‘susah’ tapi saya anggap ianya ‘cabaran’. Bagi mengekalkan 5S saya pastikan audit terus berjalan di samping beberapa aktiviti sampingan yang lain seperti adakan pertandingan 5S, lawatan, kempen, dll supaya mereka merasa gembira dan enjoy lakukan 5S. Apabila mereka lakukan kerana suka melakukannya, maka hasilnya lebih nyata kerana keikhlasan mereka.

Sebelum saya kembali ke Malaysia, saya telah diberi tugas selama 3 jam untuk mengajar di Ibu Pejabat saya How To Develop / Implement 5S Professionally. Jadi saya kongsi dengan mereka pengalaman saya sendiri yang telah 2 tahun bertarung untuk 5S. Saya bangga kerana saya orang Malaysia yang pergi mengajar 5S di Jepun. Hilang rasa segala penat lelah saya selama ini. Semua ini menjadikan saya lebih kuat untuk menghadapi cabaran yang mendatang.
-Noor Jahan Mohd Sultan-

Well Cik Fame.... kata Irene Cara...,
" I can catch the moon in my hands ,
Don't you know who I am,
"Remember my name ...Fame"

Pada pembaca lain, sebenarnya ada seribu satu cara untuk kita menjadi manusia yang cemerlang kalau kita mahu. Success is not an option, it is a must!

Monday, June 20, 2011

Leader is......

Pertama sekali, Masterji nak ucapkan selamat datang pada saudari Feminin 95, follower baru blog ini. Terimakasih kerana sudi menyertai blog ini ya. Thank you Cik Feminin ya. Boleh sumbangkan komen dan juga idea yang bernas. Silakan...

Hari ini , Masterji berikan kursus selama 3 jam berkaitan Leadership untuk bakal penyelia baru. Satu slide sahaja dan dua game sahaja. Game baru dan mereka gembira kerana dapat main control car ha ha ha. Macam macam design innovative yang mereka buat
. Control car tukar jadi macam macam! Boleh jadi Tempe Asuka cerita robot Jepun tahun 70an. Satu game lagi, pun best...seorang peserta berikan seringgit dan Masterji tukarkan sekelip mata jadi sepuluh ringgit...maka yang lain lain berebut nak berikan duit yang lebih besar nilai nya.

Ada seorang peserta berikan sepuluh ringgit dan berharap akan dapat lebih tetapi dapat seringgit..ha ha ha ha tetapi apa pun akhirnya Masterji pulangkan semula. Magic...Magic makes them happy , rich and poor..ha ha. Jangan minum petrol ya guys...See you again next week.
Kalau nak tahu game innovative dan magic tu huh kena lah jemput ya....


Cara nak memahami perkataan Leader dengan mudah dan cepat. Slide yang diberikan.:
Leader means :
L= Learn
E= Efficient
A= Adaptability
D= Development
E = Effectiveness
R= Results

Penceramah sebelum Masterji masih ada di dalam bilik ceramah dan selepas tamat sessi Masterji , kami berbual dan ayat nya buat kami tertawa bersama sama, " I was very worried , of not having enough slides and here you came with only one".., We shook hands and had coffee together while laughing. He is more senior than me.

"I love simplicity, Boss" was my reply.
Enjoyed talking with him and we shared some common interest and talked about an old movie but a very good one. We talked about Dr Hannibal Lecter and how leaders can learn from the communication skills of Dr Hanibbal Lecter in Silence of The Lambs, Red Dragon and Hanibal The Cannibal. Lecter is very cool, carriying his own brand of personality and uses sharp and unforgetten words whenever he speaks.

We both again laughed when I mentioned a popular sentences from Dr Lecter and was something popular where Dr Lecter whisper it to all his victims..,
" A cences taker once tried to test me , I ate his liver with some fava beans and nice chianti"..
We both laughed again...
Masterji ingat kebanyak kan dialog dalam cerita tu pasal kerap kali menonton nya.

Told him, he was right. Sir Anthony Hopkins is the man, if we want to learn about how to talk convincingly. Especially when he's Dr Lecter.

Thank you Mr David, hope to see you again . Nice talking to you Sir, See you next week ok.

To Encik Azaman, aduhai terrer nya pasal crime study ni, terperanjat lah Masterji dengar pasal Cosa Nostra...Mantra dan kod hebat tu. Setuju dengan pandangan Encik Azaman, Yakuza, Mafia atau yang lain lain kadang kadang menjadi kumpulan yang berkesan, organized and shared common mission effectively and not only understand it, but they live with it...Ya benar kita bukan nak promote tetapi sekadar dijadikan pengetahuan.

Oh ya ke...corner balik bila saya ada dalam bilik Tuan Haji Ramly dulu...ha ha ha baru tahu sekarang. Huh kalau tidak dua dua kena nasihat dan disuruh baca buku..ohh selamatkan diri ya... Baru baru ini, kami bertemu dan beliau agak kerap kali menyebut nama Encik Azaman, kata nya, "Azaman sekarang terrer tau...dia buat kilang dia Excellent Company semua lean concept ada"
Dan saya terpaksa berjanji nak pi lawat Encik Azaman, barulah reda sikit. Aduhai... kalau benar Tahniah ya Encik Azaman. Nanti boleh lah share dengan kawan kawan lain dalam blog ini ya...

Pn Noor Jahan, saya rasa amat berbesar hati dengan komen Pn Noor Jahan, walaupun tidak mengenali Dr Ramly Mat Zin, tetapi berikan komen yang positif pada nya. Ya benar dia Guru saya tentang banyak perkara dalam pengetahuan pengurusan. Dia boleh explain Maslow punya model untuk seberapa lama yang kita minta dengan pelbagai contoh dan cara yang boleh terus kita gunakan.
Terimakasih dari lubuk hati saya dan rasa terharu dengan komen Puan. He is very nice guy and knowlegeable trainer. Tak pa lah..dia dah buat Masterji sekarang kerja borak borak therefore Masterji dah train Cik Fame, so kita nanti sama sama lah pi buat kerja profession borak borak kat orang..Make people different than who they are yesterday! Masterji yakin Puan boleh!

Huh ada komen dari Pn Saniyah Kadir untuk Puan dalam entri yang lepas. Syabas ya Puan kami rakan rakan dari blog semua tumpang gembira dengan kehebatan Puan mengajar di tanah air orang lain. Well Done!

Pada Abang Nas dari Coconut Group, thank you for giving great comments ya...Masterji tergelak baca kata harga petrol kejap naik dan kejap turun,...ha haha , Masterji masih kuat ingatan pada Abang. Keep in touch ya..masih pakai kasut putih lagi ka...Great, proud of your brand!

Pada pembaca lain yang dihormati terimakasih ya kerana berikan sokongon. Hari ini terima sms komen yang terawal pada pukul 5.45 am... thank you Sheila, ya I agreed with your suggestion, HR Practioners should also understand about waht is Lean factors.

Selamat Hari Bapa ya...tetapi sambutan nya macam kurang aje berbanding hari ibu..Ha ha ha problem nie..apa pun tak lah, Hargai lah ibu dan bapa kita.




Friday, June 17, 2011

From The Coach : In Search of Excellent and Perfection!

Pertemuan selama dua jam yang hangat, terharu dan memberangsangkan. Masterji cukup gembira dan rasa banyak lagi yang harus dipelajari walaupun sudah lama berkecimpung dalam bidang pengajaran dan akademik. Jauh lagi dan masih banyak harus diperbaiki. Selalu nya para peserta mendapat suntikan dari Masterji, semalam Masterji mendapat suntikan semangat, pengetahuan dan dibakar dengan lebih hangat untuk mara dalam hidup.

Rasa nya Masterji terlalu sibuk dan banyak perkara yang terlepas. Tetapi pertemuan semalam membangkit kan semula aura untuk berjalan lebih kukuh, jauh dan dengan lebih kejayaan. Terimakasih pada bekas Bos saya, yang dihormati Tuan Haji Dr Ramly Mat Zin. Salah seorang guru yang banyak menghabiskan masa untuk mendidik saya dan beberapa orang lagi untuk membina jembatan dan meruntuhkan pagar halangan. Kerana dia lah, Masterji dengan U Turn semula memegang buku selepas bekerja dan bermula dengan certificate sampai lah ke tahap Masters.

Terima kasih Tuan Haji...( Panggilan Masterji pada nya ). Tuan Haji, pulang semalam dari rumah Tuan Haji membuatkan saya termenung panjang dalam perjalanan. Ya benar, even people like us should have non stop continuous development program for us. I will Tuan Haji, I will....

"Tuan Haji sekarang buat apa" Tanya Masterji.
" Tak ada apa lah , duduk duduk aje kat rumah..hahaha" Jawap nya.
" Tak kan tak buat apa apa kerja Tuan Haji" Masterji.
" Kerja pi borak borak kat orang " Jawap nya sambil ketawa.
" Mengajar ke..." Masterji.

Kami sama sama ketawa. Tuan Haji Dr Ramly, sekarang menjadi facilitator jemputan ke banyak tempat termasuk luar negara untuk pelbagai talk terutama sekali dalam bidang Lean Concept. Akhir tahun ini, Insyaallah beliau akan dapat PHD yang kedua.

" Belajar nak kena terus Rafi..nanti otak karat , kita hidup bila ada assignment ia akan energise otak kita untuk bergerak" Kata nya bila saya tanya kenapa ambil PHD yang kedua.

" Dulu saya dok fokus on In Search of Excellent, Lah nie kan Rafi ,...atas sikit dah...In Search of Perfection" Kata nya pada saya.

" Great Tuan Haji but perhaps you may share a bit of the concept " Masterji nak belajar juga perkataan mahal tu.

" In search of Perfection ni Fi kita pi mana mana , kita kena cari dan tengok mana mana sample, contoh dan practices yang perfect" Introduction nya.

" Sekarang ini, PHD kedua saya dalam bidang Islamic Management, ...hah lah nie, kita discuss pasal Islamic Revival pulak ya Fi.." Sambung nya.

" Benda ni bukan baru Fi, tapi kalau kita amati betul betul, dalam Quran kita semua ada , dari engineering sampai lah ke Leadership semua nya ada cuma the realization of it and how we catch it for implementation nie kita kena pentingkan, semua knowledge dah ada dalam tu , cuma macam mana pick up dan make it realized. Sebenar nya Fi, kalau kita faham betul betul, banyak Competitive Advantage yang kita ni dok ada tapi tak pakai dan tak buat..." Tu dia , Masterji seronok mendengar penerangan nya.

Point yang jelas ! Bingo! Kita sebenar nya telah dilonggok kan dengan banyak sumber pengetahuan sekeliling kita dari dulu sampai sekarang so ...Therefore, pick it up, study it and use it for self , workplace and country advancement .

In Search of Perfection..the key word.

Sebelum beransur pulang, Masterji tidak mahu lepaskan peluang untuk melihat perkembangan library didalam rumah nya. Dulu sewaktu dia ingin membakar Masterji untuk memperbaiki hidup, kami sering bercerita perihal buku buku dan selalu meminjam dan melawat library nya. Kalau dulu dia beli buku baru, orang yang pertama dia akan beritahu ialah Masterji.. Indah sungguh saat itu. Hidup menjadi bermakna kalau kita stick to builders and motivators.

Melihat rak buku nya , Masterji seakan akan seperti cemburu dengan kegigihan nya walaupun beliau sudah bersara dan berumur. Benar kata nya, Continuous learning dan kerja kita lepas tu, pi borak borak aje kat orang pasal knowledge yang kita ada. Cara yang berfaedah dan penuh kenangan manis menjalani hari hari lewat kita. Tahniah Tuan Haji. Yes, I will certainly be like you and to finish my older days later, with teaching, presenting papers to new survivors from various field and enjoy reading and pi borak borak bila ada jemputan. Pi borak borak is nice word Tuan Haji.



Sudah dua rak bukunya. Satu alam corporate dan satu lagi Islamic reffrences dan rumah yang cantik. Best dan mempengaruhi. Semua buku yang berkualiti.


Overview pada buku buku yang disusun. Geram melihatnya..ha ha ha. Dulu nampak buku pasti tak hirau tetapi sekarang kalau nampak buku Masterji macam kena loteri gembira nya.. impak pengaruh yang kuat dari Tuan Haji Dr Ramly Mat Zin.

[
Ada di antaranya yang Masterji ada dan kecuali Lean Solutions yang warna biru di hujung tu tak ada...nanti Rafi cari ya Tuan Haji...

Hebat !

Ok Tuan, dari segi jumlah buku mungkin hampir sama dengan library saya, nanti saya share gambar library saya pula ya di entri lain....Emmmm...best nya tengok buku banyak banyak...setiap satu buku tu boleh buat kita pi borak borak kan Tuan Haji....

Tuan Haji,
I missed your scolding, your words of encouragement and inspiring thoughts Tuan Haji...Missed also your routine weekly question, " Rafi minggu ni baca buku apa kalau tak ada saya nak bagi suruh baca"...Ha ha ha, even from before I realized, I ve been working with someone Excellent like you.

Sticking to excellent people will always shape your way of thinking to be like them..get one and make yourself inspired by them and see your self is different from who you are yesterday!!!

Thank you Tuan Haji, kita akan bertemu lagi dan Rafi berbangga dengan Tuan Haji.

Minggu depan entri from the coach juga menarik. Cerita seorang Manager Malaysia , bagaimana beliau dijemput untuk mengajar Manager Manager dari Jepun di Jepun tentang productivity improvement and Culture Reformation! Waw ..kalau dulu look Japan sekarang Look Malaysia ya. Great!

Thursday, June 16, 2011

KL Gangster!


Encik Azaman, Pn Noor Jahan aka Cik Fame, ......apakata kita buat filem pulak...ha ha ha, tengok trend filem sekarang boleh dapat juta juta . Apa kata kita buat Shah Alam gangster ke, Johor ke..mana mana tempat lain lah.

Baca akhbar hari ini, Filem KL Gangster sudah berjaya mengutip sebanyak RM 8 juta ringgit selepas tujuh hari tayangan sahaja. Ia termasuk duit Masterji sekali dan confirm. Para pembaca mesti hairan apa kaitan Masterji dengan filem filem bercorak begitu kan? Profession Masterji sebagai tenaga pengajar , harus menonton filem filem begitu. Training investment untuk Masterji. Filem berkenaan berguna untuk program latihan Motivasi dan juga Kepimpinan ataupun pengurusan. Paling tepat Organizational Behaviour!

Jangan lupa, kongsi gelap juga adalah satu organizasi cuma tujuan dan kegiatan berbeza. Organizasi mereka juga sama , mereka ada operator, mereka ada line leader, mereka ada supervisor yang menjaga line leader, mereka ada Department Manager untuk menjaga Supervisor tadi, mereka juga ada Division General Manager atau Director untuk menjaga Department Manager tadi dan mereka juga ada Managing Director. Ada macam macam kod dalam panggilan.

Bagi Masterji filem adalah one of the training material yang bagus. Produk Masterji adalah orang.

Tahniah lah ya pada para pengarah atau pembuat filem berkenaan. Apa yang jelas, orgazisasi berkenaan juga punyai masalah yang sama lebih kurang sama macam Organizasi Korporat. Masalah insubordination, dishonest, in effective leadership, penyelewengan, angkuh dan selesa , tiada strategy yang mantap, perampasan kuasa, Batu api, tiada team work, problem solving , power exhausted , tiada sense of loyalty , susah nak buat improvement kerana banyak barriers yang akan dihadapi dan masalah decision making yang tidak berkesan. Semua scope ada.

Malek watak yang dibawa oleh Aron Aziz memberikan impak yang mendalam dan berkesan, bertindak mengikut keperluan . Tidak ketinggalan juga kehebatan pelakon pelakon lain.

Satu part dalam filem berkenaan yang boleh kita renungkan sebagai penyelia ialah bila.. Jai watak yang dibawa oleh Adi Putra yang penuh kejam, berhenti disebuah lorong dan menyelimutkan kanak kanak yang sedang tidur dan bekal kan wang pada nya. Setiap manusia tetap ada kebaikan dan rasa sedih dalam diri mereka, kalau lah para penyelia bijak mencari suis untuk pekerja pekerja yang dalam kategori Jai itu, Masterji percaya mereka akan berubah menjadi Superman!

Mungkin penggunaan bahasa tidak berapa bagus tetapi kita kena lah faham, Gangster kena lah jiwai cara dan penampilan gangster kan dan tapi sekurang kurang nya mereka menjiwai tugas dan melaksanakan gaya yang sesuai ...sama lah juga penyelia juga mesti lah ada gaya, suara dan penampilan macam penyelia .
Cuma jadikan lah filem ini sebagai panduan dan sempadan dan bukan sebagai pengaruh.

Pada rakan ku PI JOE, mungkin dah tengok cerita ni....sekadar tengok aje ya...ha ha ha. jangan marah gurau ya. Mandu lah bas tu baik baik. Don't belok belok kata Abang Nasruddin dari Coconut Group. Ingat ya.....The past could be meaningfull or sickning moments, but for sure you can ensure the most beautifull moment for future. Semehgaye Mera Bai...( Faham tak Abang )ha ha ha...


Pada Cik Fame kita Pn Noor Jahan thank you for your comments yesterday. Kita harus rasa bangga dengan kerja kita kerana dapat memotivasikan kita lebih...ya benar dan tepat. Masterji dari malam tadi tak makan lagi bila baca komen kata senyuman sama manis dengan clown...ha haha . Tak lena makan dan tak kenyang tidur. ha ha ha jangan marah ya..Masterji gurau. Kena belajar posing lah juga macam Cik Fame juga...tapi tak boleh capai tahap fame lagi cuma tahap frame gambar aje yang mampu...ha ha ha. Anyway thank you.

Dr , thank you for the sms comment untuk entri I' am the winner. Ya benar, nak jadi champion, mesti ada gabungan penampilan, gaya, mind set dan usaha..thank you.

Wednesday, June 15, 2011

I Am The Winner!



Sewaktu di Genting Highland baru baru ini, Masterji melawat banyak aktiviti. Salah satu nya ialah pertandingan dan persembahan tarian yang berbentuk Breakdance atau mungkin sekarang dipanggil Hip Hop agak nya.


Selepas tarian dipersembahkan oleh sekumpulan specialist dalam bidang berkenaan, pertandingan dibuka untuk para penonton dan ada yang tampil kepentas untuk menunjuk kan bakat.

Pemenang nya adalah Brader di atas tu. Perghhh ...hebat tarian nya mengalahkan peserta lain. Dare to challenge is the key word.
Dia begitu confident dan berjaya meneguhkan pendirian nya ketika bersaing. Jelas kelihatan beliau begitu fokus, tenang dan yakin dalam persaingan berkenaan.

Dan tahu tak dia dari mana..... dia bukan orang tempatan, He's from India datang bercuti. Kalau nak bersaing dimana mana pun boleh.

Masterji bertanya pada nya sejurus selepas beliau menang dan mara ke dalam sebuah restoran berdekatan.
" Excuse me.. were you the one who won the competition.?"

Cara dia menjawap cukup menarik, jelas dan meyakin kan. Suara seorang juara memang benar benar lain.

"Yes I am ..."

Personaliti yang mesra, suara yang ceria dan berbicara dengan nya akan membuatkan kita seakan sudah lama mengenalinya.

Persembahan diri yang hebat! Dare to Challenge yang membawa hasil! Kemahiran komunikasi yang penuh sopan dan menarik,..... tidak menolak.

Sesiapa yang punyai masalah kalau di nasihatkan oleh kualiti seperti beliau dan gaya persembahan diri nya, Masterji yakin individu yang menerima nasihat itu akan serta merta bersemangat tinggi.

Baju nya mencerminkan beliau harus menjadi juara. Singh The King...tertera pada T- Shirt nya. Beliau siang siang lagi telah menetapkan hala hidup nya harus menjadi Juara! What do you think you shall become...kata Mendiang Bruce Lee. If think you will become a champion and for sure you will!

Kalau the One tengok gambar ini mesti dia kata Masterji jumpa sedara ha ha ha ha...Jangan ketawa ya The One...

The One , saya tertarik dengan komen yang anda berikan semalam dalam entri, I feel Great Sir! Anda menyentuh dengan tepat tentang bagaimana kata kata bersemangat diri sendiri boleh meningkatkan kehebatan kita. Memang benar, tak semua orang boleh buat semua perkara, dan kita adalah terhebat dalam kerja kita. Kita specialized dalam bidang kita. Kita kena kata kita dalah hero dalam kerja kita. Bangun pagi dan berkata pada diri kita.. I am the hero and now moving to show the world how good I am with my speciality.!

Thank you juga untuk komen dalam entri, From The Coach dari Encik Azaman baru baru ini dan juga My Question is...


Salam masterji,
Apa nak dimalukan dgn keje yg kita buat. Janji halal and one more thing we are the specialist in our work. So tiada apa yang perlu dimalukan. I am proud of myself that must be the words comes out from our mouth when we get up in the morning. This would boost our energy immediately.

Rgds

One & Only

Pada para pembaca lain, Masterji ucapkan ribuan terimakasih kerana sudi luangkan masa untuk membaca.
Pada Encik Azaman, rajin rajin lah hantar artikel ya.
Pada Cik Fame kita Pn Noor Jahan tengah sibuk audit agak nya..

Pada Pn Saniyah Kadir , Master Q, thank you for all the comments ya. Ha ha ha ha saya tak tahan gelak kata macam jalan dengan Star dalam entri I feel Great Sir.. Aduhai...tinggi sangat tu.Macam starter motor kot ada ha ha ha ha..
Encik Azaman dengan The One jangan gelak banyak sangat ya..sikit sikit ok...ha ha ha.

Masa baca komen yang diberikan, Masterji jem sekejap. Rasa nya terbalik kot, Masterji yang rasa jalan dengan Star ketika mengajar bersama Pn Saniyah,....... rasa macam jalan dan mengajar dengan Sheila Majid pun ada, rupa Bollywood pun ada dan rupa Jennifer Lopez pun ada.

Sudah 19 tahun kenal ya rupa nya dan masih ingat lagi dengan jelas ya...Tentu banyak progress dan situasi Masterji yang Pn ketahui selama 19 tahun tu kan. Thank you for the inspiring words and compliment. Insyaallah Masterji pun nak maintain therefore kena lah exercise lagi banyak banyak kan ....Macam yang Pn cakap, Extra Miles...lagipun seperti dalam komen Pak Cik, kata Pn. kita prepare untuk hari tua..benar memang benar. Ada kemungkinan kita akan menjaga diri kita sendiri tanpa bantuan anak anak so salah satu nya adalah menerusi penjagaan kesihatan. Pertemuan dengan Pak Cik tu tempoh hari benar benar berikan pengajaran pada kita semua ya.

Oh ya..paper wall gambar ayam goreng ya Pn Saniyah...hahaha drumstick ke..itu makanan kegemaran Masterji.Nasi , kari ayam dan ayam goreng.

To Cik Beevi thank you again for your comment, so please proceed with the paper wall on the PC. My honour.
Thank you.

To my beloved sister Hafiza, thank you for the comments. Yes I guessed you are right..10 anak anak kadang sukar menjaga seorang bapa atau ibu. Thank you.

Monday, June 13, 2011

I feel great Sir !

Hah ! tu dia....ada yang lagi tinggi dari Masterji....Mr Clown yang Masterji jumpa di Genting Tempoh hari pada awal bulan June ini. Masterji ada talk di sana. Waktu training tengah break untuk di sambung pada waktu petang, Masterji pusing pusing keliling untuk melihat aktiviti yang dilaksanakan.

Jumpa Mr Clown, Masterji tanya dengan dia dan bergambar sekali. Perkataan yang keluar dari mulut nya amat bermakna dan berikan pengajaran.

" Hi , How do you feel being in this role" Soal Masterji.
" I feel great Sir" Jawap nya pada Masterji.

Dia berikan impression yang positif tentang kerja nya. Ia dapat mencerminkan betapa dia yakin pada kerja yang dilakukan. Sungguh positif. Kadang kadang kita bila ditanya oleh orang lain," Macam mana kerja"....mungkin kita akan jawap "Ok lah....emm..." .

Therefore bila orang tanya kita harus jawap secara firm dan confident macam Mr Clown maka persepsi pendengar akan jadi berbeza. Terutama bila anda masuk sessi interview untuk kenaikan pangkat ataupun memohon jawatan.

Lepas tu Masterji makan makan angin sambil rakam gambar sementara menunggu waktu program bermula.
Tunggu entri lain kerana ada satu lagi aktiviti yang boleh beri pengajaran untuk meningkatkan keyakinan diri.

Selalu dan agak kerap ke Genting dan setiap kali pergi pasti ada kenangan manis dan aktiviti yang boleh berikan mesej pengetahuan.

Sunday, June 12, 2011

Pakcik.....

"Pak Cik ramai anak anak , ada anak lelaki ramai ada anak perempuan pun ramai, mereka dah kahwin semua nya tapi susah nak dapat kan perhatian dan simpati mereka pada Pak Cik dan Isteri.."
" Pak Cik sakit dan Mak Cik terpaksa bertukar tukar rumah anak anak sekejap sekejap ...mereka tak mau jaga Pak Cik dengan betul betul asyik tolak kesana dan kesini"...Cerita seorang Pak Cik pada Masterji petang tadi di Kantin hospital.

Air mata nya mengalir dan dilap kan oleh Isteri nya. Pak Cik itu lumpuh separuh badan. Jelas terbayang wajah kesakitan dan kekecewaan.

"Bila mereka susah, mereka datang pada Pak Cik dan Pak Cik tolong dengan sepenuh hati walaupun mereka sudah mampu berdikari tetapi bila sekarang Pak Cik sakit tak siapa diantara mereka yang benar benar sepenuh hati nak menjaga Pak Cik"...teran nya lagi.

Masterji ikut resah dan berdoa jangan lah dijadikan anak anak dalam kategori itu. Punca Masterji berkenalan dengan pasangan ini ialah kerana ingin membantu Pak Cik tadi duduk dengan betul ketika sampai ke kantin hospital kerana Isteri nya hampir hampir terlepas tangan Suami nya dan kelihatan Isteri nya sudah terlalu penat. Kami duduk dalam barisan meja yang sama dan berbual.

Bagaimanapun Masterji pernah menjadi seorang HR Manager. Sudah lama berpengalaman dalam bidang mendengar kisah duka begini. Kami dilatih supaya jangan cepat melatah, atau membuat kesimpulan apabila mendengar cerita sedemikian kecuali ia benar dan nampak keaslian nya.

'Maaf Pak Cik, Pak Cik berbalah pasal harta pusaka ke dengan mereka" Tanya Masterji secara lembut dan berterus terang.

"Pak Cik tak ada harta apa apa lagi , duit EPF , duit pampasan semua nya telah dibahagikan sama rata tu Pak Cik dan ketika sihat" Kata Pak Cik dan masih mengalir airmata nya.

"Ada diantara mereka yang kahwin guna duit simpanan Pak Cik, dan ye lah kan ...nak tengok anak kita kahwin maka kami bantu lah..." Tambah Isteri nya.

"Pak Cik sabarlah ya....semua ini dugaan dan apa yang dibuat pasti ada balasan" Tiada lain yang boleh dibantu oleh Masterji kecuali rasa simpati dan sedih. Masterji minta diri berlalu dan bersalam dengan pasangan tadi. Mereka pesan Masterji kalau ada ibu bapa jaga lah baik baik. Kasihi lah mereka.

Masterji angguk kan kepala dan minta diri.

Sambil berjalan otak Masterji ligat berfikir. Begini lah dunia. Kalau seseorang Ibu dan Bapa itu tiada harta pusaka , rumah sewa yang berlot lot, tanah berekar ekar....mungkin nasib nya malang dihari tua. Sudah tiada kuasa tarikan.

Memang benar kata ramai orang..kalau nak tahu the true colour of our child, ialah bukan bila kita senang tetapi bila kita susah atau kita sakit atau bila kita sudah tiada apa apa yang boleh diturunkan pada mereka kecuali permintaan untuk mereka menjaga kita.

Patut nya ada ramai anak hidup akan jadi lebih senang. Ini terbalik pulak..dah tua tua pun dah dewasa pun nak hentam duit mak bapak lagi. Kahwin pun sponsored. Kalau boleh belajar lah berdikari.

Kalau hulur pun duit bila pulang ke kampung tak lebih dari seratus ringgit kadang kadang.itu pun lepas beberapa bulan sekali pulang. Kalau diminta berjalan kerumah saudara mara bila berada dikampung, silap hari bulan Ibu bapa yang kena sponsor duit minyak.

Mungkin tak semua anak anak begitu tetapi wujud masalah seperti itu. Masterji tak kata semua anak anak begitu kerana ada juga yang Masterji tengok bertanggung jawap dan cukup baik.

Masterji tak ada peluang merasai kehidupan berbapa , kalau ada pun dengan step father itu pun sementara dan ketika remaja. Masterji jaga seperti bapa sendiri sehinggalah hari akhir nya.

Apa yang Masterji ada , mummy dan adik adik. Adik adik dah besar dan sebagai anak lelaki , Mummy adalah tanggung jawap Masterji. Insyaallah rezeki yang dikongsi bersama seorang Ibu atau Bapa akan bertambah bagi Masterji.

Kita beli sofa di rumah dengan harga yang mahal bukan untuk tontonon tetamu dan kalau ada ibu atau bapa yang sakit duduk disitu dan terdapat kotoron ketika itu, maka janganlah kita melenting kerana itu adalah ibu bapa kita sendiri atau pun ibu bapa pasangan kita.

Kita juga akan menjadi tua satu hari nanti. Apa yang kita lakukan hari ini, adalah pelaburan untuk hari esok. Baik pulang nya baik. Buruk pulang nya buruk lah.

Sedih juga terkenangkan Pak Cik tadi.
Pada Cik Fame...thank you for your comment ya. Tahniah keran Pn Noor Jahan seorang wanita dan berjaya menewaskan yang lain. Samurai Malaysia sekarang dah hebat hebat...Ya benar Muna Bai filem yang penuh dengan tauladan. Masterji gunakan untuk program latihan Organizational Behaviour selalu.

Pada Encik Azaman thank you for the leadership article ya. Tak sangka dia pandang tinggi pada Bapa nya.

Pada Cik Beevi thank you so much for putting my photo as the wall paper at your PC with some of my inspiring quotations from the Masterji Blog.. ha ha ha. Thank you for the big honour. First time, I came across such appreciattion. Well ...perhaps the inspiring words can be changed from time to time.

Terimakasih pada semua para pembaca dan Masterji gembira kerana ada yang dah letak gambar Masterji dengan ayat ayat motivasi yang dipelajari dari blog Masterji. Penghargaan yang cukup bermakna. Tetapi kena explain dengan pasangan hidup masing masing ya siapa punya gambar yang di tampal tu ditakuti world war pulak nanti....ha ha ha. Anyway thank you so much.
I will remember that.






Friday, June 10, 2011

From The Coach : Coollll....

Entri from the coach kali ini datang nya dari kiriman Encik Azaman dan tulisan seorang consultant pengurusan F.John Reh.

Trainer yang mengajar beliau perihal selok belok pengurusan adalah seseorang yang istimewa dalam hidup nya.


Salam Fi,

I came across this article written about a person who people see as a great leader who had passed away. He was a Navy and work at a company after his retirement. Maybe we can learn from it on what can we do to be a good leader? I believe you have touched some of the criteria directly or indirectly.

Leadership
So what was it about this ordinary man that made him such a great leader? Was he born with it? Did he learn it? Why would people, literally, follow him into war? How did he earn the respect and loyalty of sailors to admirals; from secretary to president; from golf buddy to school board president? You only had to work with him once to know he was special. Even those who disagreed with him recognized that, but what was it about him?

To this day, I don't know. However, I do know some of the things he did. These are the things that can help all of us be a little more of a leader.

He knew what he wanted to do. It is awfully hard to get others to do what you want if you don't know what you want. If you manage a customer service center, is your goal to have the lowest cost operation or to answer all calls within 90 seconds. The goal isn't as important as knowing what it is.

He told people what to do, not how to do it. He was a very smart, well-educated man, but he knew he wasn't smarter than everyone. He encouraged people to think, to innovate, to be creative. He didn't blindly accept what you came up with, but he expected you to come up with something appropriate.

He did his homework. Before starting a new challenge, he always tried to find out what others had tried that had succeeded or failed. He researched the obstacles and opponents. He tried to give himself the best chance of winning by learning as much as could at the beginning. He was always learning and always thinking.

He led by example. He pushed his people hard. He demanded a lot of them. But no one ever worked harder than he did. He was the first one in and the last one to leave. And he worked hard the whole time he was there. He knew how to play, but he knew how to separate that from the job.

He demanded excellence, not perfection. He expected you to work as hard as he did and to be as committed to the goal as he was. He didn't expect you to do as much or as well as he did, he insisted, however, that you do as much and as well as you could.

He took care of his people. He knew everyone who worked for him as an individual. He knew their strengths and weaknesses, their aspirations, their fears. He always took the criticism from outside the group, but let each of them take the praise for what they contributed.

He was humble. I never understood why. With all he had done and had accomplished in his life, he was always modest. There was one time, about ten years ago, when he made a little boast. That one probably doesn't count though - he was stating a fact and we were both a little drunk.

He had character. He was honest and truthful. He was dependable. When he gave you his word, you always knew you could count on it. He didn't cheat. He didn't try to find the easy way out of a tough situation. He didn't waffle on his principles. He was not inflexible, but there simply were limits that he wouldn't cross.

The best leader I ever knew died recently. He was my father. I will miss him.

Great! Pujian dan pandangan dari seorang anak untuk bapa nya!

Practical Leadership practices by his father.

Learning point hari ini:

Our leadership Quality is being observed by many people and also our kids as well !!!!!

Thursday, June 9, 2011

My Question is........


Today, question day....

"No one could have predicted that a frail brown man in loincloth would bring down a mighty empire without firing a bullet, yet that is exactly what he achieved."

Gandhi had no position title, or formal authority, or position in political office, and extraordiornary abilities but yet millions follwed him.

My question is.....How did he manage to achieve the results he wanted without any formal authority or control of resources?

So what is the answer.................???

The answer is.........
LEADERSHIP!!!

Refering to the above , Mr Azaman, your suggestion ...Leadership in you , was absolutely correct and perfect.
Therefore , are we still waiting official letters or instruction to tell us that we need to practice leadership ?

Thank you for all the comments given. Cik Fame kita Pn Noor Jahan tengah sibuk baru balik Japan kot. Jangan lupa ya entri yang diminta. Please ya sensei...

To Dr Fatini, thanks for your comment in Memori. Appreciate it very much. Sure nanti I datang conduct training. Sekarang schedule tengah tight. Sampaikan salam pada mereka semua yang menanti saya ya...thank you.

Wednesday, June 8, 2011

Muna Bai MBBS


Mungkin ramai yang kenal gambar di atas dan mungkin ramai generasi baru yang tak kenal. Kenapa entri kali ini Masterji cerita pasal dia ? Sebab dia pernah membuat perubahan besar pada industri perfileman di India terutama sekali Bollywood. Memang turut di akui beliau juga punyai banyak rekod buruk dalam isu penyeludupan senjata dan pernah dipenjara kan kemudian di bebaskan.

Masterji cuma nak sentuh babak perubahan yang dilakukan dan breakthrough yang di hasilkan. Ambil yang mana baik sahaja. Filem terakhir yang box office lakonan nya ialah Munabai MBBS filem komedi berbentuk pengajaran yang begitu cemerlang.

Seorang anak manja dan selalu dibantu oleh Bapa nya , Sunnil Dutt. Bapa beliau juga seorang aktor dan telah meninggal dunia.

Sunjay Dutt seorang berwajah tampan dan bermata kuyu pernah menduduki tangga pertama di Bollywood untuk satu jangkamasa yang agak lama dulu . Mula muncul di awal tahun 80 an.

Ketika kemunculan nya di layar perak, beliau terpaksa bertempur dengan semua pelakon pelakon hebat ketika itu termasuk Amitabh Bachan, Dharmendra , Rishi serta Shashi Kapoor. Bukan kerja mudah.

Tapi apa yang membuatkan beliau survive? Kerana dia membuat sesuatu yang baru "SOMETHING NEW". Dia pelakon pertama yang mengenalkan idea Body Builder dan muscullar di arena perfileman Bollywood. Beliau menjadi Trend Setter ketika itu. Beliau lah yang menjadi hero tampil dengan susuk tubuh yang berotot dimana ia menjadi trend ikutan untuk hero hero selepas itu hinggalah ke hari ini.

Banyak filem nya yang meletup dan yang paling akhir sekali ialah Munabai MBBS. Filem inilah yang memperkenalkan secara mudah dan jelas dimana pelukan adalah terapi kesihatan. Filem ini juga memerli sikap segelintir pegawai yang mengutamakan protokol, delay action dan kehilangan nilai sejati kemesraan manusia. Filem ini juga turut mengesyorkan faktor human relationship, kasih mesra, pujukan, kesabaran dapat membuat pesakit yang lumpuh berpuluh tahun bisa berjalan normal semula.

Apa pun hingga kini, bila ditanya oleh wartawan pada hero hero filem Bollywood yang lain, jawapan mereka ialah my reference point is Sunjay Dutt.

Sunjat Dutt mengubah pattern seorang wira di layar perak dengan strategy, Be Different and Make Something New!


Oh ya....Saya dah beli buku baru, best! Tajuk nya TOO MANY BOSSES, TOO FEW LEADERS!
Nanti saya cuba kongsikan dalam entri yang akan datang.

Woww.....Pn Noor Jahan aka Cik Fame, welcome back. Happy dengar suara Jahan Ji tempoh hari. Tahniah kerana berjaya kerana dapat menumbangkan 8 orang presenter Jepun dan cuma anda sahaja satu satu nya presenter dari Malaysia dan luar negara. Hebat. Dijemput untuk hantar special entri rahsia kemenangan dan tips perubahan kebudayaan di tempat kerja. Please ya.

Pada Encik Azaman, ha ha ha..gelak saya baca kata tahun ni tak naik cable car. Aiseymen, tengok dari bawah sahajake. Ni mesti kes sama dengan Masterji "risau" nak naik cable car. Bukan takut tapi risau pasal kita naik nanti kesian kat orang lain tak dapat naik...ha ha ha ...alasan yang dicadangkan...kira boleh pakai lah untuk sedapkan hati kita berdua....ha ha ha jangan marah ya gurau ya Bang. Ada rakam gambar ya kat Restoran Tomato. Thank you ya kerana singgah juga. Mamak tu dah padam kan white board tu ke? Ada ambil gambar kan? Nanti mail kan ya kat saya.
Thank you Abang Man.

Bang Man, minggu lepas pi Genting Highland conduct training porgram, ada banyak perkara yang menarik saya rakam kan berkaitan dengan leadership, motivasi dan creativity. Nanti saya masuk kan dalam blog ya. Masterji jumpa orang yang lebih tinggi dari Masterji. Tinggi betulll...

Pada The One , thank you for your comment. Malu pulak Masterji baca komen anda dalam entri Memori. Lepas baca komen anda semalam barulah tahu duduk asal nya perkara tu dulu. Iya ke sambutan nya begitu. Tak pasti sebab Masterji tak perasan keadaan tu. Pasal histeria tu ya benar, kerana saya berada di situ ketika itu dan malu kerana diusik oleh anda dan yang lain lain. Ha ha ha ingat lagi ya sampai sekarang. Berapa tahun dah tu...
Itu dulu The One, sekarang Masterji dah berumur dah tak ada orang nak mengejar kecuali melarikan diri ada ...ha ha ha.
Tentang lurus tu Masterji ucapkan terimakasih lah ya. He he he ...patut lah ada yang panggil Mr Bean. Thank you.

Friday, June 3, 2011

Memori


Hari ini berpeluang melawat syarikat cleaning untuk meninjau keadaan sekeliling untuk tujuan program latihan produktivity up. Pulang dengan senyuman dan sedikit airmata.

Mata terpaku pada sesuatu dan kenangan lama menyelinap masuk ke fikiran sewaktu di bawa melawat dari jabatan ke jabatan. Sampai di satu tempat, ternampak alat alat kerja yang diguna kan untuk membersihkan tingkap. Masterji tak dapat tahan rasa gembira dan terus merakam kan gambar.

Empat perkara yang mesti ada ketika operasi membersihkan tingkap. Wiper yang boleh dipendek kan dan dipanjangkan, roller untuk buih sabun dan kain buruk selepas wiper digunakan dan baldi berisi air. Masterji pakar menggunakan alat alat berkenaan.

Itulah tugas sepenuh masa yang pertama untuk Masterji satu ketika dulu. Lama dulu. Memcuci lantai menggunakan machine dan mencuci tingkap ketika itu dikira sebagai special skill.

Masih jelas diingatan viper ditangan kanan dan roller ditangan kiri. Setiap tingkap ada standard masa yang ditetapkan dan satu hari boleh dikira berapa banyak yang boleh di settlekan... Timba berisi air akan dibawa bersama trolley ataupun jinjit sahaja. Disitu juga Masterji belajar berkaitan kualiti. Cermin yang dicuci tidak harus ada kotoran selepas dicuci dan mesti cuci sebelah dalam dan luar.

Bangunan SUK Shah Alam ada 24 tingkat. Dari luar bangunan Masterji berdiri mengikut jadual yang telah ditetapkan mengikut tingkat yang telah ditetapkan. Yang challenging nya bila hari hujan dan kita tengah bersihkan tingkap dari luar bangunan dan ditempat yang tinggi ...basah dan perlahan lahan kita kena beredar dari lokasi operasi. Sehelai T Shirt dan seluar jeans lusuh serta koyak dilutut lencun...Basahhhh.

Hujan tak bererti rehat. Kena support group cuci tandas atau pun mop lantai atau clear kan sawang di bumbung. No rehat rehat.

Bayangkan lah satu bangunan ada berapa banyak tingkap? Tepuk dahi...kejap kejap kotor.
Ketika cuci tingkap dari luar, boleh nampak apa yang orang dalam office buat dan seronok ketika itu dan selalu ber angan angan, best nya kalau jadi staff dan kerja kat dalam office..
Ketika cuci tingkap dari luar boleh tengok student U tengah belajar dan kebanyak kan mereka sama umur dengan saya. Beza nya cuma mereka di U sebagai student dan saya sebagai Pencuci...Sedih dan pilu.
Mereka jinjit buku dan saya pun jinjit juga.. jinjit viper, roller dan timba. ...ha ha ha...

Satu kenangan yang plaing tragis berlaku...Ha ha ha sampai sekarang Masterji ingat.
Satu pagi ketika mencuci tingkap pada satu tingkat bangunan dari luar, Masterji terperasan salah seorang staff wanita sedang melihat dari dalam ofis.
Lama dia merenung. Kemudian tersenyum.
Aisey men...hati Masterji jadi tak tentu arah...kuat rasa degupan jantung..
"Alamak dia senyum dah pulak..."Kata hati.
Terus betulkan apa yang patut. Tangan cuba menutup bahagian seluar yang koyak dilutut. Maklum lah orang tu kerja kat dalam ofis dan begitu kemas , sedangkan Masterji ketika itu dressing T Shirt Uniform gantung, dan Seluar jeans sezen serta koyak dilutut. Rambut jangan cerita lah , dah lah panjang tambah ekor sikit lagi cecah pinggang. Tang rambut tu boleh rujuk kat entri pelayaran gambar kedua mengikut susunan. Bak kata Pn Noor Jahan macam David Arumugam Alleycats...Kah kah kah kah...

Sambil mencuci Masterji curi curi tengok lagi. Dan dia masih merenung.
"Berat nie,...dia masih pandang" Hati berkata dan masih berdebar.
Dia bangun dari kerusi dan berjalan menghampiri tingkap dimana Masterji berada.
Lagi kuat jantung Masterji bergerak..." Alamak, makwe ni kerja ofis, mesti sekurang kurang nya aku kena ada Motor besar, kap cai pun tak ada macam mana ni"...."Kalau serius nanti, mesti kena ada duit banyak nak pi makan makan ke, kena perbaiki hidup , dan yang pasti mesti kena suruh gunting rambut ni dan seluar mesti yang smart smart"...hati dan fikiran mula memandang jauh.

Dia sampai, tersenyum dan berikan isyarat turunkan untuk bercakap.
"Confirm lah nie..." Kata hati Masterji.
Maka Masterji berganjak sedikit dan membuka tingkap berkenaan.

"Awak cuci tingkap ni dari luar aje ke " Dia bertanya.
"Errrr...ya...err..tidak ...." Alamak dia nak suruh cuci dari dalam ke untuk berkenalan lebih lanjut. Masterji fikir begitu.
"Mana satu betul ni, dah ke belum cuci dari dalam..." Dia bertanya lagi.
"Sudah cuci dari dalam , sekarang Gua ..err saya cuci dari luar plak" Tersasul sebut gua yang sepatut nya jadi ayat yang berbunyi saya. Habislah..kantoi nie. Mula fikir starting point yang gagal...
"Ni saya nak beritahu yang awak cuci dari dalam ni tadi tak bersih sebenar nya, masih kotor boleh cuci kan lagi tak..tolong ya.." Dia berikan arahan dan berlalu tanpa senyuman.

"Cis....rugi karan aje"..rupa nya Masterji dah terperasan. Ha ha ha ha ha ha ha....aduhai malu nya rasa. nasib baik masa buka tingkap tadi tak terus melulu kenal kan diri..
Rupa nya dia nak komplen....haha ha ha Encik Azaman kalau membaca entri ni jangan tergelak besar sangat ya. Sikit sikit ok.

Satu perkara yang jelas...Customer Satisfaction is every where and anytime. Could be immediate or later. However do our work properly. Belas tahun selepas itu, cerita ini selalu Masterji gunakan dalam program latihan.

Melihat peralatan itu, membuatkan Masterji rasa terharu dan ketika pulang memandu, mata rasa sedikit berair. The place where I came from. ..jauh juga perjalanan dan setiap dari nya adalah pelajaran. Teringat pada Arwah Abang Din penyelia pertama yang mengenalkan ilmu motivasi kerja pada saya ketika bekerja sebagai cleaner,..."Pi, kalau kita malu , tak adap kerja pun kita boleh buat dan tak kemana pun "...pesan dan teguran dari dia ketika saya memonteng untuk tidak melaksanakan misi mencuci tandas. Pesanan itu kekal hingga ke hari ini.

Masterji gembira terima sms dari pembaca , " Masterji saab...sekarang lepas baca entri Laila & Majnu, saya bawa bekal ke tempat kerja."...OK ok thank youuuu dari Masterji. Bagus tu, hargai lah Laila anda!
Nanti kalau satu hari nanti kita terbaring dihospital kerana pelbagai sakit, hanya Laila yang asli sahaja yang akan menemani kita dan sabar melalui nya bersama.

Puan Saniyah Kadir, salute dengan effort anda. Memandangkan anak nya melanjutkan pelajaran dalm bidang law, Ibu nya turut mengorbankan masa untuk mempelajari serba sedikit perihal bidang tersebut. Sudah bijak dan faham perihal selok belok Law. Dah tahu Chambering tu apa dan macam macam ring lagi. Tujuan nya juga jelas, supaya dia tahu bila dan bagaimana dia dapat membantu kejayaan anak nya dan memberikan peransang serta dapat berikan bayangan yang jelas bagaimana jenis kerjaya yang bakal ditempuhi selepas belajar Law. Great. Contoh yang baik. We must make time to build up better future for our kids. EXTRA MILES is required , bukan sekadar berjaya memasuk kan anak ke U, malah Ibu nya turut belajar tentang selok belok pelajaran anak nya. Seorang belajar untuk mendapatkan kelulusan, seorang lagi belajar dari luar untuk membantu supaya kelulusan akan diperolehi. Model Coaching yang menarik. Thank you for the teh tarik, and roti bakar. Jangan lupa buat effort yang sama untuk Value Guide Training Consultant sekali ya....ha ha ha.

Pn Noor Jahan aka Cik Fame, apa khabar ya?harap sihat dan berjaya.


Thursday, June 2, 2011

Deleted


Rasa simpati melonjak keluar apabila membaca akhbar hari ini. Isu Bookie dan pemain bola. Pengambilan wang untuk mengatur perlawanan. Marah memang marah tetapi timbul rasa simpati apabila rahsia mereka dibuka oleh manusia yang mula mula memujuk mereka mengambil wang tersebut.

Mengikut laporan akhbar, para pemain yang terlibat telah cuba untuk kembali ke pangkal jalan setelah sedar akan kesilapan yang berlaku tetapi masih terus diganggu dan di ugut sekira nya tidak mahu melakukan aktiviti lama maka rahsia mereka akan di buka pada umum. Masterji dapat bayangkan betapa sukar nya para pemain yang terlibat dan di ugut itu menjalani kehidupan rutin mereka. Hidup dikejar dosa , ketakutan kerana di ugut dan hukuman yang menanti sekira nya perkara ini diketahui pihak berkuasa dan umum. Takut, stress dan bermacam macam lagi. Apa nak buat, kita dah terover kawan dengan pemusnah dan bukan pembina.

Masterji anggap perkara ini serius dan ramai yang punyai masalah yang sama seperti pemain bola yang terlibat ini. Memang lah sipemberi bijak mengumpan untuk ke lorong jahanam dan jangan lupa selagi yang diumpan boleh digunakan atau masih berperisa, sipemberi juga bijak mengatur plan B. Plan B bermaksud plan untuk mengugut, menjahanamkan simangsa apabila simangsa akan berubah satu hari nanti. Silap hari bulan lepas kena ugut, kta hidup lebih sengsara kerana hati kata tak mau tetapi tak boleh buat apa apa terus menerus hidup dalam sangkar perangkap sipenjahanam berkenaan.

Masterji dah ulang kali beritahu, Nothing is Free. Sekali terperangkap dengan penjahanam seperti itu maka hidup akan jadi seperti Merry Go Round tiada jalan keluar yang mudah kecuali yang pahit. Mula mula sedap selepas itu sakit. Bila kita ingin U- TURN ke pangkal jalan, barulah kita nampak wajah sebenar sipengumpan.

Masa dipancing, kita tak pernah nak fikir EXTRA sikit. Tak pernah nak fikir impact . After all life is short so why not, mungkin ini pepatah setengah setengah orang. Kalau buat , bukan kata short tetapi boleh jadi shorter.

Bagi pandangan Masterji, of course best scenario is not take any gift and be honest but second best scenario and to be practical is , lebih baik mengaku ketika rasa ingin berubah sebelum sipenjahanam membuat sesuatu. Atau the moment sipengumpan membuat ugutan, terus kan sahaja mengaku pada badan badan atau individu yang sepatut nya. Memang sakit tetapi akan dipandang lebih mulia daripada ia keluar dari mulut orang lain atau dari manusia yang memerangkap kita. Selagi nawaitu kita mulia dan ingin berubah , insyallah usaha kita pulang ke pangkal jalan akan dibantu oleh Allah S.W.T.

Kalau kita sendiri membuat pengakuan, si penjahanam dan sipengungut tiada modal dan sejata at all! Silap hari bulan peluru bertukar arah dan luka nya lebih parah daripada yang kena ugut. Kalau tak buat pengakuan awal awal pun tetap ada risiko tetapi beza nya ialah kita mengaku awal awal nampak kita sedar dan selepas ditangkap atau diugut baru nak mengaku itu mungkin terpaksa. Ada banyak beza.

Masterji cuma simpati pada keadaan mereka. Akibat termakan budi dan tidak matang melihat muslihat hidup macam macam benda terjadi.

Hidup lah dengan gaya dan kemampuan kita sendiri. Kalau hanya mampu pakai kereta kancil, maka pakai lah kerana itu yang kita mampu. Mungkin manusia melihat kita sebagai tak ada kelas, so is that end of the world for us? Kalau kita pakai kereta besar pun, confirm ke mereka tak mengata? Hidup lah ikut kemampuan dan bak kata Pn Saniyah Kadir, kita mesti pandai bezakan antara kemahuan dan keperluan.

Ada benda yang kita suka tapi tak patut buat maka jangan buat.

To all my beloved readers,
my sincere request to you, don't ever do such kinds of similiar error in our life. Either our carier or personal life will be Deleted! Stand up and fight for your life and the most important thing, be honest and the benefit of being honest is fantanstic! The peace of mind will be always with us and that is great!

Kalau involved seperti di atas, silap hari bulan nanti, kita rasa benci pada program TV kerana kita rasa program atau drama berkenaan memperli kita!
Dan kalau ada kereta polis yang tersesat masuk ke kawasan perumahan kita dan terhenti di depan rumah kita , kita akan rasa kecut perut walaupun kereta Polis itu sebenar nya berhenti kerana nak mencari alamat rumah orang lain dan bukan rumah kita !

Wednesday, June 1, 2011

Main Syair Tu Nahin


"Cantik gambar entri hari ini, Masterji ,ada gambar pelangi..." sms yang saya terima awal pagi. Gambar entri semalam Laila & Majnu rupa nya ada pelangi. Wow ada juga yang meminati pelangi. Manusia yang suka melihat warna pelangi selalunya mencintai keindahan dan alam sekeliling.

Oleh kerana minat maka saya letak kan gambar pelangi hari ini. Thank you for your sweet sms. Sure, Saya akan hargai setiap kali apabila mata saya berpeluang menyaksikan warna pelangi samaada dari dekat ataupun jauh. Bersama pelangi hidup kita akan menjadi ceria dan hargai lah setiap masa atau peluang yang kita dapat untuk menikmati keindahan pelangi. Sukar untuk melihat pelangi maka bila dapat peluang jangan lah dibazirkan apatah lagi kalau pelangi sudah berada di depan mata maka berikan masa untuk menikmati keindahan nya .
Nak melihat keindahan pelangi ni nak kena sabar dan tekun. Setiap warna harus diteliti dengan sabar kerana setiap warna nya terlalu cantik. Rugi kalau tak menikmati nya dengan sabar .


June datang lagi. Banyak aktiviti Masterji bulan June ini. Sebelum Ramadhan menjelma banyak program latihan yang akan dilalui. June akan berlalu dengan keindahan. Pasti. Bagi sesiapa yang menyambut hari lahir pada bulan ini, A very Happy Birthday to every one of you. If your wife or husband's birthday falls in June, well please get something special for your partner. Special tak semestinya mahal tetapi yang bernilai atau bermakna.

Hari ini, ada soalan dari seorang peserta program,
"Encik Rafi, macam mana nak buat staff kita respect kita atau nampak aje muka kita sebagai penyelia, staff kita dah ready"? Tanya nya.

" Ok, pi tengok filem Hindi Bobby" Kata Masterji spontan dan sedikit tersenyum.
Kah kah kah kah kah....peserta tu dan rakan rakan nya serta Masterji pun turut ketawa secara besar besaran.
Tak sangka jawapan sampai ke tahap filem Hindi pulak.

Masterji sambung berkata pada mereka...dan mendendangkan lagu dari filem Bobby yang konon nya dinyanyikan oleh aktor Rishi Kapoor, Meh syair tu naire..
"Meh Syair tu Naire,
Magar eh Hassen,
Jab si deka menatuhjuko,
Syairi aa gayi....."

Lagi berpusing kepala depa. Sambung lagi gelak secara besar besaran termasuk Masterji sekali. Ha ha ha ha.
Lagu tu bermaksud : "Aku bukan penyair tetapi selepas melihat kecantik kan dirimu, aku boleh bersyair" Masterji terangkan pada mereka. Ada peserta yang senior faham dan tersenyum, dan yang junior dok tanya "Napa tajuk nya macam filem orang putih"
Biasa lah tu , macam kita lah juga lah, ada nama lain tetapi dipanggil dengan nama lain . Rafi tukar jadi Ben atau John. lagi sekali mereka ketawa.

Hah ...tengok tu, punya lah power, tengok rupa orang dah boleh berubah belum bab bab lain lagi. Macam tu lah kita kena projectkan gaya wajah, cara berjalan dan macam macam lagi yang boleh membuatkan kita digeruni, dihormati atau di gilai...untuk menjadi supervisor part pertama ialah mesti ada rupa dan gaya macam supervisor baru boleh mempengaruhi staff dan mereka nampak kita seperti ketua.

Dan selepas itu baru Masterji terangkan yang selanjutnya dan part part yang lain.

Jangan lupa , bab pertama dalam penyeliaan , anda mesti kelihatan sebagai penyelia.
Terimakasih pada semua komen yang diberikan.
The One , komen anda mantap dalam From He Coach and Thank you.

Pada Miss Illa selamat datang dan menyertai blog Masterji. Terimakasih kerana sudi menyertai Blog ini ya. Thank you. Marilah berkongsi pandangan ya. Masterji tak pasti samaada kita pernah bertemu dimana mana atau tidak. Anyway welcome ya.

Untuk peserta program hari ini, marilah sekali lagi kita dengar Bobby, ha ha ha..ingat Masterji ya...